Rozpocznij dietę dziś. Liczba miejsc jest ograniczona.

00 h
00 m
00 s
Rozpocznij dietę
naleśniki budyniowe

Przepis na naleśniki budyniowe z bananowym twarożkiem

Czy wiesz, że możesz przygotować naleśniki budyniowe? Są bardzo elastyczne i aromatyczne!

Z czym najlepiej podać naleśniki? Nasza propozycja to bananowy twarożek z dodatkiem miodu. Prosto i pysznie!

Przepis na naleśniki budyniowe z bananowym twarożkiem – wskazówki

Możesz użyć dowolnego smaku budyniu, najlepiej bez cukru. Orzechy laskowe możesz wymienić na inne orzechy na przykład włoskie lub arachidowe.

Wybierz porcję dla siebie!

Wersja dla kobiet

Naleśniki budyniowe z bananowym twarożkiem – lista składników  

  • 100 ml (1/3 x szklanka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
  • 85 g (1/3 x opakowanie) – Twaróg chudy
  • 70 g (garść) – Maliny
  • 60 (1/2 x sztuka) – Banan
  • 50 g (sztuka) – Jajko
  • 20 g (1/2 x opakowanie) – Budyń, proszek
  • 15 g (łyżeczka) – Dżem 100% owoców
  • 10 g (1/3 x garść) – Orzechy laskowe
  • 7 g (1/2 x łyżka) – Mąka orkiszowa
  • 5 g (1/5 x łyżka) – Miód

Naleśniki budyniowe z bananowym twarożkiem – przygotowanie

  1. Wymieszać ze sobą jajko, mleko, proszek budyniowy oraz mąkę.
  2. Patelnię rozgrzać i przetrzeć odrobiną oliwy. Usmażyć 2/3 naleśniki.
  3. Banana rozgnieść razem z twarogiem oraz miodem.
  4. Naleśniki posmarować bananowym twarożkiem oraz dżemem. Podać z posiekanymi orzechami i owocami.

Naleśniki budyniowe z bananowym twarożkiem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 509 kcal
  • Białko: 30,3 g
  • Węglowodany: 65,2 g
  • Tłuszcze: 14,1 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,5 g
  • Błonnik: 7,1 g
  • Sód: 153,7 mg
danie wegetariańskie
danie z wysoką zawartością białka
danie idealne na wynos

Wersja dla mężczyzn

Naleśniki budyniowe z bananowym twarożkiem – lista składników

  • 150 ml (2/3 x szklanka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
  • 125 g (1/2 x opakowanie) – Twaróg chudy
  • 70 g (garść) – Maliny
  • 60 (1/2 x sztuka) – Banan
  • 50 g (sztuka) – Jajko
  • 40 g (opakowanie) – Budyń, proszek
  • 15 g (łyżka) – Mąka orkiszowa
  • 15 g (łyżeczka) – Dżem 100% owoców
  • 10 g (1/3 x garść) – Orzechy laskowe
  • 5 g (1/5 x łyżka) – Miód

Naleśniki budyniowe z bananowym twarożkiem – przygotowanie

  1. Wymieszać ze sobą jajko, mleko, proszek budyniowy oraz mąkę.
  2. Patelnię rozgrzać i przetrzeć odrobiną oliwy. Usmażyć 2/3 naleśniki.
  3. Banana rozgnieść razem z twarogiem oraz miodem.
  4. Naleśniki posmarować bananowym twarożkiem oraz dżemem. Podać z posiekanymi orzechami i owocami.

Naleśniki budyniowe z bananowym twarożkiem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 674 kcal
  • Białko: 40,8 g
  • Węglowodany: 93 g
  • Tłuszcze: 15,4 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 4,2 g
  • Błonnik: 7,5 g
  • Sód: 193,2 mg
danie wegetariańskie
danie z wysoką zawartością białka
danie idealne na wynos

Jaki budyń do budyniowych naleśników?

Do budyniowych naleśników najlepiej wybrać smaczny budyń waniliowy lub śmietankowy, ponieważ nadają one ciastu delikatny, lekko słodki aromat. Można użyć zarówno budyniu w proszku, jak i domowego, gotowanego na mleku. Jeśli zależy nam na bardziej intensywnym smaku, warto dodać budyń czekoladowy lub karmelowy.

Podczas przygotowywania ciasta budyniowego do naleśników należy połączyć budyń z mąką pszenną, mlekiem, jajkami i odrobiną oleju. Dzięki temu masa będzie miała odpowiednią konsystencję i elastyczność, co ułatwi smażenie cienkich, sprężystych naleśników.

Czy budyniowe naleśniki są fit?

Budyń sam w sobie nie jest bardzo kaloryczny, ale tradycyjne naleśniki przygotowywane z mąki pszennej mogą mieć wysoką zawartość węglowodanów. Aby przygotować wersję bardziej dietetyczną, można użyć budyniu bezglutenowego i zamienić białą mąkę na pełnoziarnistą orkiszową.

Ważne jest również, z czym podajemy naleśniki. Jeśli zamiast cukru użyjemy erytrytolu, a zamiast słodkich dodatków wybierzemy jogurt naturalny i owoce, naleśniki będą znacznie lżejsze i bardziej odpowiednie dla osób dbających o dietę.