Dieta 1800 kcal - darmowy jadłospis

03 lipca 2020 Autor: Ada Błaszczyk

Chcesz rozpocząć dietę i zdrowo się odżywiać, ale boisz się rezygnacji z ulubionych posiłków? Z Dietetyką #NieNaŻarty Ci to nie grozi, bo wszystkie nasze posiłki są różnorodne, smaczne i szybie! Sprawdź sam i przetestuj przykładowy dzień z naszego jadłospisu. Przybywamy z dietą, która zawiera 1800 kcal, 107 g białka, 50 g tłuszczu i 210 g węglowodanów oraz 36 g błonnika.

Śniadanie - Szakszuka z pomidorami

Składniki:

  • Jajo 2 szt.
  • Pomidory świeże 360 g lub cała puszka 400 g
  • Cebula 100 g
  • Czosnek 1 ząbek
  • Chleb żytni 60 g
  • Oliwa 5 g
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek i cebulę.
  2.  Dorzucić pomidory i dusić, aż sos się zredukuje.
  3. Wbić jajka i smażyć, dopóki się nie zetną – najlepiej pod przykryciem.
  4. Doprawić pieprzem i odrobiną soli, posypać natką pietruszki.
  5. Podawać z pieczywem.

Wartość odżywcza (1 porcja):

  • Kalorie: 452 kcal
  • Białko: 20,7 g
  • Węglowodany: 37,4 g
  • Tłuszcze: 22,5 g

Drugie śniadanie - Sałatka owocowa z jogurtem

Składniki:

  • Arbuz 100 g
  • Pomarańcza 200 g
  • Kiwi 150 g
  • Truskawki 100 g
  • Jogurt skyr naturalny 150 g
  • Gorzka czekolada 12 g (2 kostki)
  • Opcjonalnie: świeża mięta, sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Owoce obrać i pokroić na małe kawałki.
  2. Czekoladę posiekać.
  3. Wymieszać owoce (można dodać soku z cytryny i listki mięty). 
  4. Na wierzch położyć jogurt i posypać czekoladą.

Wartość odżywcza (1 porcja):

  • Kalorie: 401 kcal
  • Białko: 23,3 g
  • Węglowodany: 63,1 g
  • Tłuszcze: 5,8 g

Obiad - Ryż z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • Mięso z piersi kurczaka 150 g
  • Marchew 100 g
  • Cukinia 100 g
  • Por 70 g
  • Papryka 70 g
  • Pieczarki 60 g
  • Ryż basmati 60 g
  • Oliwa 5 g

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować zgodnie z zaleceniami producenta.
  2. Na oliwie podsmażyć doprawione i pokrojone mięso.
  3. Po chwili dodać warzywa i razem poddusić. 
  4. Doprawić całość – sprawdzi się świeża bazylia i oregano, ostra papryka oraz odrobina soli.
  5. Wszystkie składniki wyłożyć na talerz.

Wartość odżywcza (1 porcja):

  • Kalorie: 480 kcal
  • Białko: 42,1 g
  • Węglowodany: 50,8 g
  • Tłuszcze: 8,4 g

Kolacja - Gofry z owocami

Składniki:

  • Mąka pełnoziarnista 75 g
  • Mleko 1,5% 150 g
  • Jajo 1 szt.
  • Cukier wanilinowy 4 g
  • Proszek do pieczenia 2 g
  • Erytrytol 15 g
  • Truskawki 100 g

Przygotowanie:

  1. Wymieszać proszek do pieczenia, mąkę, cukier wanilinowy. 
  2. Dodać jajka oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę.
  3. Upiec gofry w gofrownicy.
  4. Gofry po upieczeniu posypać erytrytolem zmielonym na puder. 
  5. Podawać z owocami.

Wartość odżywcza (1 porcja):

  • Kalorie: 432 kcal
  • Białko: 20,5 g
  • Węglowodany: 58,4 g
  • Tłuszcze: 9,9 g

Czytaj także

Skomentuj ten artykuł


Aby komentować, musisz się zalogować

Badź pierwszym, który skomentuje ten artykuł.