Co jeść, żeby lepiej spać?
Budzisz się o 5:00 ledwo żywy? 15 budzików co 10 minut i dalej jest Ci ciężko odkleić się od łóżka? W ciągu dnia najchętniej zrobiłbyś sobie drzemkę co godzinę? Wprowadź kilka zmian dietetycznych i popraw jakość i ilość swojego snu!
Spis treści
- Zaburzenia snu – realny problem czy błahostka?
- Wpływ snu na dietę
- Wpływ diety na sen
- Witamina B12 a bezsenność
- Jedzenie przed spaniem – co jeść przed snem?
- Suplementy na sen
- Co pić na bezsenność?
- Tipy na lepszy sen
- Podsumowanie
Zaburzenia snu – realny problem czy błahostka?
Według National Institutes of Health, przeciętna osoba śpi nieco mniej niż 7 godzin każdej nocy [1]. Dużo czy mało? Prawie 1/3 dnia, czyli jednocześnie ok. 30% całego życia po prostu przesypiamy. Nasuwa się tu od razu myśl, że fajnie by ten kawał czasu albo kawał życia będzie bardziej trafne wykorzystać jak najlepiej.
Jak to wygląda w realiach? W jednym z badań ankietowych przeprowadzonych na ponad 10 tysiącach osób z różnych części Świata, problemy ze snem odnotowano u 56% obywateli USA, 31% Europy Zachodniej i 23% w Japonii [2]. W przypadku Polski, badanie przekrojowe z 2015 roku wykazało problemy ze snem u 31% rodaków w wieku >50 lat [3]. Podsumowując dane liczbowe, 1/3 życia przesypiamy i taka sama część Polaków może mieć realne problemy z optymalnym wykorzystaniem tego czasu.
Problemy ze snem zarówno te jakościowe jak i ilościowe mogą wpływać na zmniejszoną wydajność w pracy, problemy z nauką, gorszą pamięć – i inne dysfunkcje poznawcze, a ponadto zwiększone ryzyko wypadków i rozwoju różnych powikłań [4], [5] – w skrócie, warto o ten temat zadbać i go pielęgnować.
Zanim przejdziemy do wpływu diety na sen, przelecimy jeszcze przez najczęstsze przyczyny zaburzeń związanych ze snem, zalicza się do nich [6]:
- Nadmierny stres, niepokój
- Nieprawidłowo przygotowane pomieszczenie do snu
- Jet lag
- Praca zmianowa
- Nieprawidłowe nawyki żywieniowe
W artykule, skupimy się na tym ostatnim punkcie, czyli żywieniu. Jest to temat o tyle problematyczny, że jedno może napędzać drugie, tworząc w ten sposób błędne koło, to znaczy, nieprawidłowe żywienie zwiększa ryzyko zaburzeń snu, a z drugiej strony nieodpowiednia ilość i jakość snu wpływa na gorsze wybory żywieniowe w ciągu dnia [7]. Brzmi kiepsko, zwłaszcza jak już się w ten błędny krąg wejdzie z buta, ALE… prostymi zmianami żywieniowymi, w myśl zasady #NieNaŻartych „Jedz normalnie, osiągaj więcej” można realnie kilkoma zmianami wpłynąć na poprawę jakości snu, a nie jakieś suplementy na sen.
Wpływ snu na dietę
Nieprawidłowa ilość (najczęściej mniej niż 7h, w praktyce to po prostu subiektywne uczucie niedospania i brak energii w ciągu dnia) i jakość (wybudzanie, długie zasypianie, brak głębokiego snu) może wpływać na gorszą jakość diety. Metaanaliza z roku 2016 wykazała, że częściowe ograniczenie snu zwiększa dzienne spożycie energii o średnio 385 kcal, w porównaniu do osób, które spały optymalnie [9].
Kolejna metaanaliza z 2021 roku autorstwa Fentona i wsp. wykazała, że ograniczenie snu do mniej niż 5,5h dziennie zwiększa dobową podaż energii średnio o 204 kcal [10]. Mówiąc krótko, gorszy sen = gorsze wybory żywieniowe większe spożycie kilokalorii większe ryzyko nadwagi i otyłości.
Jeśli chodzi o mechanizmy, które mogą wpływać na ten związek, to najczęściej mówi się tu o wpływie nieodpowiedniego snu na hormony regulujące apetyt, w tym leptynę, greline, GLP-1 (glukagonopodobny peptyd 1) czy oreksynę, a ponadto zwiększoną aktywność układu nagrody w mózgowiu czy zmiany w postrzeganiu smaku danej żywności [8].
W jednym z badań stwierdzono, że u pacjentów, u których ograniczono sen do 5 godzin przez 5 nocy, doszło następnie do zwiększonej aktywacji obszarów układu nagrody w odpowiedzi na pokarm o dużej gęstości energetycznej [11] – czyli mówiąc prościej, osoby, które nagle zaczęły krócej spać, miały większe skłonności do nagradzania się pokarmem o dużej gęstości energetycznej.
Wpływ diety na sen
Lecimy teraz w drugą stronę, czyli o wpływie diety i składników żywnościowych na sen. Nie sposób nie zacząć od słówka o serotoninie i melatoninie, które uważane są za kluczowe w regulacji snu. Melatonina wydzielana jest zgodnie z rytmem dobowym, w ciągu dnia utrzymuje się na niskim poziomie, by w odpowiedzi na zaciemnienie wystrzelić i ułatwić zasypianie.
Z kolei serotonina to trochę bardziej skomplikowany temat, ale generalnie jako neuroprzekaźnik może wpływać na czuwanie przed snem, sam sen, ale ma również swój udział w szlaku biosyntezy właśnie melatoniny [8].
Tryptofan! O tym koleżce teraz kilka słów. U ludzi melatonina endogennie jest wytwarzana wyłącznie z tryptofanu w diecie. W mózgu konwersja tryptofanu do serotoniny jest pierwszym krokiem w kierunku syntezy melatoniny, więc mamy magiczne trio lepszego spanka – tryptofan, serotonina, melatonina.
Teraz nasuwa się pytanie, co z tą całą wiedzą zrobić? Ano, spożywać produkty bogate w melatoninę, tryptofan i serotoninę.
Produkt | Ilość (na 100g) |
Ser Cheddar | 574 mg |
Parmezan | 482 mg |
Tuńczyk | 313 mg |
Pstrąg | 257 mg |
Otręby owsiane | 335 mg |
Tofu, twarde | 235 mg |
Biała fasola | 115 mg |
Pestki dyni | 576 mg |
Chia | 436 mg |
Pierś z kurczaka | 404 mg |
Stek wołowy | 376 mg |
Serotonina | |
Banan | 3030 μg |
Ananas | 1700 μg |
Kiwi | 580 μg |
Orzechy włoskie | 30400 μg |
Orzechy pekan | 2900 μg |
Melatonina | |
Kukurydza | 188 ng |
Ryż | 150 ng |
Migdały | 390 ng |
Orzechy włoskie | 350 ng |
Orzechy włoskie | 135 ng |
Kilka badań wykazało, że jedzenie przed spaniem produktów wzbogaconych lub naturalnie zawierających tryptofan (produkty mleczne), serotoninę (często badane kiwi) i melatoninę (wiśnie) mogą poprawiać jakość i ilość snu w porównaniu do grup kontrolnych [12]–[14].
Witamina B12 a bezsenność
B12 odgrywa istotną rolę w produkcji melatoniny, a kilka badań wykazało związek między poziomem witaminy B12 w surowicy a jakością snu [15]. Spożywaj produkty bogate w ten związek, tj. podroby, ryby, jaja, nabiał, a jeśli jesteś na diecie roślinnej lub masz stwierdzony niedobór, to zadbaj o odpowiednią suplementację witaminą B12. Inne, często reklamowane „witaminy na sen” prawdopodobnie nie będą skuteczne, jeżeli dieta dostarcza je w odpowiedniej ilości.
Jedzenie przed spaniem – co jeść przed snem?
Czy jedzenie przed spaniem jest w porządku? Ile godzin przed snem nie jeść? To bardzo często zadawane pytania – czy to w gronie znajomych, czy od pacjenta w gabinecie. Badania pokazują, że spożycie wysokowęglowodanowego posiłku w formie stałej i o wysokim indeksie glikemicznym (np. rozgotowany ryż z owocami, np. bananem czy może kiwi! Jako źródło serotoniny) na godzinę przed snem może skracać czas do zaśnięcia – czyli mamy kolację na dobry sen jak znalazł!
Z kolei spożywanie wysokotłuszczowych produktów na noc może wpływać na dyskomfort przewodu pokarmowego i co za tym idzie problemy z zaśnięciem. Dodatkowo dowiedziono, że dieta wysokotłuszczowa może wpływać negatywnie na ilość snu ogółem. Także nie zalecamy produktów ciężkostrawnych i wysokotłuszczowych na noc i do 3-4 h przed snem włącznie.
Suplementy na sen
Obiecującym suplementem na sen wydaje się melatonina. Badania pokazują, że melatonina może zmniejszać czas do zaśnięcia, wydłużać czas snu i poprawiać ogólną, subiektywnie ocenianą jakość snu. Jeśli masz problem ze snem, stosuj melatoninę w dawce 1-5 mg na godzinę przed snem.
Co pić na bezsenność?
Dużą rolę w tej kwestii będzie odgrywał dzienny bilans płynów, staraj się pić minimum 2 litry dziennie – odpowiednie nawodnienie wpływa na wydłużenie snu. Spożywanie alkoholu pogarsza jakość snu. Natomiast w przypadku kofeiny, zaleca się picie ostatniej kawki na około 8 godzin przed planowanym snem.
Co ciekawe niektóre badania sugerują, że spożywanie umiarkowanych ilości czekolady (tej z wysoką zawartością kakao) może pozytywnie wpływać na rytm dobowy i zmniejszać ryzyko bezsenności [16], [17].
Tipy na lepszy sen
Na koniec kilka domowych sposobów na lepszy sen [5]:
- Utrzymuj regularny harmonogram, tj. kładź się do łóżka i wstawaj o podobnych porach każdego dnia
- Łóżka używaj tylko do spania i seksu. Unikaj oglądania telewizji czy telefonu w łóżku, zwłaszcza przed snem – minimum 30 minut.
- Bądź aktywny fizycznie, ale nie tuż przed snem
- Unikaj kofeiny lub palenia głównie wieczorem
- Utrzymuj odpowiednio zaciemnione, spokojne i ciche otoczenie w sypialni
- Unikaj „walki” z zaśnięciem – jeśli nie możesz spać, wstań i spróbuj ponownie za kilkanaście minut
Podsumowanie
Żeby poprawić ilość i jakość snu:
- Spożywaj produkty bogate w tryptofan, serotoninę i melatoninę
- W przypadku niedoborów witaminy B12 lub diety wegańskiej, wprowadź jej suplementację
- Zadbaj o higienę snu i pomieszczenie, w którym śpisz
- W przypadku problemów ze snem, suplementuj melatoninę
- Spożycie posiłku o wysokim IG na godzinę przed snem
- Dieta wysokotłuszczowa i ciężkostrawne posiłki na noc utrudniają zaśnięcie i skracają czas snu
- Dbaj o nawodnienie, ogranicz alkohol do minimum i nie pij kawki na wieczór
Jeżeli szukasz inspiracji na pyszne kolacje, żeby dobrze spać i nie kłaść się „ociężałym”, to możesz skorzystać z ebook’ów Dietetyki #NieNaŻarty z inspiracjami kolacja na dobry sen.
Piśmiennictwo
- “Your Guide to Healthy Sleep | NHLBI, NIH.” https://www.nhlbi.nih.gov/resources/your-guide-healthy-sleep (accessed Feb. 09, 2023).
- D. Léger, B. Poursain, D. Neubauer, and M. Uchiyama, “An international survey of sleeping problems in the general population,” Curr Med Res Opin, vol. 24, no. 1, pp. 307–317, Jan. 2008, doi: 10.1185/030079907X253771.
- V. van de Straat and P. Bracke, “How well does Europe sleep? A cross-national study of sleep problems in European older adults,” Int J Public Health, vol. 60, no. 6, pp. 643–650, Sep. 2015, doi: 10.1007/S00038-015-0682-Y/METRICS.
- J. C. Lo, P. L. H. Chong, S. Ganesan, R. L. F. Leong, and M. W. L. Chee, “Sleep deprivation increases formation of false memory,” J Sleep Res, vol. 25, no. 6, pp. 673–682, Dec. 2016, doi: 10.1111/JSR.12436.
- B. Karna, A. Sankari, and G. Tatikonda, “Sleep Disorder,” StatPearls [Internet].Treasure Island (FL), Nov. 2022, Accessed: Feb. 09, 2023. [Online]. Available: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560720/
- M. K. Pavlova and V. Latreille, “Sleep Disorders,” Am J Med, vol. 132, no. 3, pp. 292–299, Mar. 2019, doi: 10.1016/J.AMJMED.2018.09.021.
- H. Binks, G. E. Vincent, C. Gupta, C. Irwin, and S. Khalesi, “Effects of Diet on Sleep: A Narrative Review,” Nutrients, vol. 12, no. 4, Apr. 2020, doi: 10.3390/NU12040936.
- F. M. Zuraikat, R. A. Wood, R. Barragán, and M. P. St-Onge, “Sleep and Diet: Mounting Evidence of a Cyclical Relationship,” Annu Rev Nutr, vol. 41, p. 309, Oct. 2021, doi: 10.1146/ANNUREV-NUTR-120420-021719.
- H. K. al Khatib, S. v. Harding, J. Darzi, and G. K. Pot, “The effects of partial sleep deprivation on energy balance: a systematic review and meta-analysis,” Eur J Clin Nutr, vol. 71, no. 5, pp. 614–624, May 2017, doi: 10.1038/EJCN.2016.201.
- S. Fenton, T. L. Burrows, J. A. Skinner, and M. J. Duncan, “The influence of sleep health on dietary intake: a systematic review and meta-analysis of intervention studies,” J Hum Nutr Diet, vol. 34, no. 2, pp. 273–285, Apr. 2021, doi: 10.1111/JHN.12813.
- M. P. St-Onge, S. Wolfe, M. Sy, A. Shechter, and J. Hirsch, “Sleep restriction increases the neuronal response to unhealthy food in normal-weight individuals,” Int J Obes (Lond), vol. 38, no. 3, p. 411, 2014, doi: 10.1038/IJO.2013.114.
- G. Howatson, P. G. Bell, J. Tallent, B. Middleton, M. P. McHugh, and J. Ellis, “Effect of tart cherry juice (Prunus cerasus) on melatonin levels and enhanced sleep quality,” Eur J Nutr, vol. 51, no. 8, pp. 909–916, Dec. 2012, doi: 10.1007/S00394-011-0263-7.
- Ø. O. Nødtvedt, A. L. Hansen, B. Bjorvatn, and S. Pallesen, “The effects of kiwi fruit consumption in students with chronic insomnia symptoms: a randomized controlled trial,” Sleep Biol Rhythms, vol. 15, no. 2, pp. 159–166, Apr. 2017, doi: 10.1007/S41105-017-0095-9/METRICS.
- A. Fakhr-Movahedi, M. Mirmohammadkhani, and H. Ramezani, “Effect of milk-honey mixture on the sleep quality of coronary patients: A clinical trial study,” Clin Nutr ESPEN, vol. 28, pp. 132–135, Dec. 2018, doi: 10.1016/J.CLNESP.2018.08.015.
- S. Al-Musharaf et al., “Sleep quality is associated with vitamin b12 status in female arab students,” Int J Environ Res Public Health, vol. 18, no. 9, May 2021, doi: 10.3390/IJERPH18094548/S1.
- S. Garbarino, E. Garbarino, and P. Lanteri, “Cyrcadian Rhythm, Mood, and Temporal Patterns of Eating Chocolate: A Scoping Review of Physiology, Findings, and Future Directions,” Nutrients, vol. 14, no. 15, Aug. 2022, doi: 10.3390/NU14153113.
- K. Oishi, H. Okauchi, S. Yamamoto, and S. Higo-Yamamoto, “Dietary natural cocoa ameliorates disrupted circadian rhythms in locomotor activity and sleep-wake cycles in mice with chronic sleep disorders caused by psychophysiological stress,” Nutrition, vol. 75–76, Jul. 2020, doi: 10.1016/J.NUT.2020.110751.