Jajka po turecku z pieczoną dynią
Jajka po turecku z pieczoną dynią to aromatyczne, kremowe i sycące danie, które łączy aksamitny jogurt, idealnie ugotowane jajka w koszulce i słodko-pikantny smak pieczonej dyni. To połączenie prostych składników w nowoczesnej formie.
Wskazówki do przygotowania
Dynię możesz upiec wcześniej – wystarczy dodać do niej odrobinę oliwy, paprykę i kumin. Jajka gotuj delikatnie w koszulce, by żółtko pozostało płynne. Jogurt wybierz gęsty, najlepiej typu greckiego lub skyr- dzięki temu całość będzie kremowa i sycąca.
Przepis na jajka po turecku z pieczoną dynią
Wersja dla kobiet – lista składników
- 102 g (2 x sztuka) – Jaja kurze
- 150 g (porcja) – Dynia (np. Hokkaido lub piżmowa)
- 150 g – Jogurt typu greckiego
- 5 g (ząbek)- Czosnek
- 5 ml (1 łyżeczka) – Oliwa z oliwek
- 10 g (łyżka) – Słonecznik
- 70 g (2 x kromka) – Chleb żytni razowy
- 2 g – Przyprawy: słodka papryka, kumin, sól, pieprz
- (opcjonalnie) – świeża kolendra lub pietruszka do podania
Przygotowanie
- Dynię pokrój w kostkę, skrop oliwą, dopraw papryką, kuminem i piecz 20 min w 190°C.
- Jogurt wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem, solą i odrobiną pieprzu.
- W rondlu zagotuj wodę z odrobiną octu i delikatnie ugotuj jajka w koszulce (ok. 2–3 min).
- Na talerzu ułóż jogurt, pieczoną dynię i jajka. Całość posyp świeżymi ziołami i słonecznikiem.
- Podaj z pieczywem.
Wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 625 kcal
- Białko: 25 g
- Węglowodany: 57 g
- Tłuszcze: 34 g
Wersja dla mężczyzn – lista składników
- 153 g (3 x sztuka) – Jaja kurze
- 250 g (porcja) – Dynia (np. Hokkaido lub piżmowa)
- 250 g – Jogurt typu greckiego
- 5 g (ząbek) – Czosnek
- 10 ml (1 łyżka) – Oliwa z oliwek
- 20 g (2 x łyżka) – Słonecznik
- 105 g (3 x kromka) – Chleb żytni razowy
- 2 g – Przyprawy: słodka papryka, kumin, sól, pieprz
- (opcjonalnie) – świeża kolendra lub pietruszka do podania
Przygotowanie
- Dynię pokrój w kostkę, skrop oliwą, dopraw papryką, kuminem i piecz 20 min w 190°C.
- Jogurt wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem, solą i odrobiną pieprzu.
- W rondlu zagotuj wodę z odrobiną octu i delikatnie ugotuj jajka w koszulce (ok. 2–3 min).
- Na talerzu ułóż jogurt, pieczoną dynię i jajka. Całość posyp świeżymi ziołami i słonecznikiem.
- Podaj z pieczywem.
Wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 1011 kcal
- Białko: 40 g
- Węglowodany: 88 g
- Tłuszcze: 57 g
Dobre składniki to podstawa!
Dynia to źródło błonnika i beta-karotenu, jogurt dostarcza białka i wapnia, a jajka – witamin i zdrowych tłuszczów. Przyprawy nadają całości głębi, a świeże zioła – lekkości i świeżości.
Orientalny akcent w jesiennej odsłonie
Jajka po turecku z pieczoną dynią to idealne połączenie kremowości, delikatności i aromatu przypraw. Rozgrzewające i sycące – idealne na jesienne chłodne dni.
Jajka po turecku – idealne na śniadanie
Bazą tego aromatycznego dania jest kremowy jogurt grecki, do którego warto dodać odrobinę soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę soli. Całość wymieszaj w miseczce i delikatnie podgrzej, aby uzyskać aksamitną konsystencję. Na wierzch układa się jajka w koszulkach oraz masło z dodatkiem papryki – możesz też lekko wędzić masło lub posypać całość wędzoną papryką, by dodać daniu głębi. Najlepiej podawać z chrupiącym pieczywem lub świeżym chlebem typu pita – to idealna propozycja na śniadanie z nutą orientu.
