
FIT Brownie
Fit brownie – zdrowsza wersja klasycznego ciasta czekoladowego
Brownie kojarzy się z czymś mocno czekoladowym, wilgotnym i… kalorycznym. Ale spokojnie – da się je zrobić w wersji zdrowszej, bez tony cukru i z użyciem prostych składników, które prawdopodobnie masz już w kuchni. To ciasto ma idealną konsystencję: lekko ciągnące w środku, delikatnie chrupiące na wierzchu i mocno kakaowe.
Ciasto brownie wskazówki do przygotowania
- Chcesz więcej białka? Dodaj 1 miarkę odżywki białkowej (np. czekoladowej) i zmniejsz mąkę o 1 łyżkę.
- Wersja wegańska: Zamiast jajek użyj “chia-jajek” (1 łyżka chia + 3 łyżki wody na 1 jajko), a zamiast jogurtu – jogurt kokosowy.
- Bezglutenowe? Zamiast mąki owsianej użyj ryżowej.
- Jeszcze bardziej czekoladowe? Polej roztopioną gorzką czekoladą po upieczeniu.
Przepis na brownie
Wybierz opcję dla siebie!
Brownie – (na blaszkę 20×20 cm – 9 porcji) – lista składników
- 104 g (2 sztuki) – Jajka
- 240 g (2 sztuki) – Dojrzałe banany
- 150 g (opakowanie) – Skyr
- 40 g (2 łyżki) – Kakao naturalne
- 80 g (8 łyżek) – Mąka owsiana
- 30–40 g (3-4 łyżki) – Erytrytol
- 50 g (½ opakowania) – Gorzka czekolada min. 70%
- 3 g (1 łyżeczka) – Proszek do pieczenia
- Szczypta soli
- 24 g (3 łyżki) – Płatki migdałów
Brownie – przygotowanie
- Banany rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładko.
- Dodaj jajka, jogurt, słodzidło i dobrze wymieszaj.
- Dosyp kakao, mąkę, proszek do pieczenia, sól – i mieszaj, aż masa będzie jednolita.
- Na końcu dodaj kawałki czekolady.
- Przelej masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch posyp migdałami.
- Piecz w 170°C przez ok. 25–30 minut (góra-dół, bez termoobiegu).
- Po wystudzeniu wstaw do lodówki na min. 1–2 godziny – wtedy najlepsze!
Brownie – wartości odżywcze na całe ciasto
- Kalorie: 1278 kcal
- Białko: 56,5 g
- Węglowodany: 149,9 g
- Tłuszcze: 45,6 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 16,8 g
- Błonnik: 7,8 g
- Sód: 205 mg
Czekolada i brownie – zawsze dobry wybór
To brownie to idealny przykład, że zdrowe wypieki mogą być pyszne. Nie ma tu cukru, ani masła – ale jest smak, wilgotność i czekoladowa satysfakcja. Spokojnie możesz je zjeść jako przekąskę w ciągu dnia, deser do kawy czy nawet… na śniadanie.