Rozpocznij dietę dziś. Liczba miejsc jest ograniczona.

00 h
00 m
00 s
Rozpocznij dietę
Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa – kwaśny klasyk na każdą porę roku

Zupa ogórkowa to jedna z tych potraw, które mają w sobie smak dzieciństwa i domowego ciepła. Kwaśna, aromatyczna, z kawałkami warzyw i odrobiną śmietany – idealna na chłodne dni, ale równie dobrze smakuje latem, gdy mamy dostęp do świeżych ogórków kiszonych.

To danie jest świetne nie tylko ze względu na walory smakowe – jest sycące, ale jednocześnie lekkostrawne. Można przygotować je w wersji z mięsem, dla większej zawartości białka, lub w opcji wegetariańskiej.

Wskazówki do przygotowania

  • Jeśli zupa ma być bardziej kwaśna, możesz dodać odrobinę soku z ogórków.
  • Wersja wegetariańska – zamiast mięsa użyj bulionu warzywnego, a białko uzupełnij np. ciecierzycą.
  • Jeśli chcesz zupę bardziej treściwą, dodaj 1–2 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej.
  • Ogórki najlepiej dodać na końcu gotowania, by nie zahamować mięknięcia ziemniaków

Przepis na zupę ogórkową z ziemniakami 

Wybierz opcję dla siebie!

Wersja dla kobiet – Zupa ogórkowa – lista składników  

  • 100 g (porcja) – Mięso z piersi kurczaka
  • 150 g (1 średnia sztuka) – Ziemniak
  • 50 g (sztuka) – Marchew
  • 40 g (½ sztuki) – Pietruszka korzeń
  • 50 g (1/2 sztuki) – Cebula
  • 75 g (½ szklanki) – Ogórki kiszone
  • 5 g (1 łyżeczka) – Masło
  • 25 g (2 łyżki) – Śmietanka 12%
  • 375 ml – Bulion drobiowy
  • Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, koperek – do smaku

Zupa ogórkowa – przygotowanie

  1. Mięso włóż do garnka, zalej bulionem lub wodą i zagotuj. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj 15 minut.
  2. Warzywa (ziemniak, marchew, pietruszka, cebula) obierz i pokrój w kostkę.
  3. Dodaj warzywa do garnka, gotuj kolejne 10 minut.
  4. Ogórki zetrzyj na tarce i podsmaż na maśle przez 2–3 minuty, następnie dodaj do zupy.
  5. Wymieszaj śmietankę z kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlej do garnka.
  6. Dopraw pieprzem i posyp koperkiem.

Zupa ogórkowa – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 373 kcal
  • Białko: 27,9 g
  • Węglowodany: 47,7 g
  • Tłuszcze: 9,1 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 4,9 g
  • Błonnik: 6,9 g
  • Sód: 357 mg

Zupa ogórkowa – lista składników  – wersja dla mężczyzn

  • 150 g (porcja) – Mięso z piersi kurczaka
  • 300 g (2 średnie sztuki) – Ziemniak
  • 50 g (sztuka) – Marchew
  • 80 g (sztuka) – Pietruszka korzeń
  • 50 g (1/2 sztuki) – Cebula
  • 150 g (szklanka) – Ogórki kiszone
  • 10 g (2 łyżeczki) – Masło
  • 55 g (4 łyżki) – Śmietanka 12%
  • 500 ml – Bulion drobiowy
  • Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, koperek – do smaku

Zupa ogórkowa – przygotowanie

  1. Mięso włóż do garnka, zalej bulionem lub wodą i zagotuj. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj 15 minut.
  2. Warzywa (ziemniak, marchew, pietruszka, cebula) obierz i pokrój w kostkę.
  3. Dodaj warzywa do garnka, gotuj kolejne 10 minut.
  4. Ogórki zetrzyj na tarce i podsmaż na maśle przez 2–3 minuty, następnie dodaj do zupy.
  5. Wymieszaj śmietankę z kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlej do garnka.
  6. Dopraw pieprzem i posyp koperkiem

Zupa ogórkowa – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 654 kcal
  • Białko:  43,8 g
  • Węglowodany:  85 g
  • Tłuszcze: 17,2 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 9,5 g
  • Błonnik: 10,8 g
  • Sód: 480 mg

Zupa ogórkowa – tradycyjne smaki w lżejszej wersji

Zupa ogórkowa to przykład na to, że tradycyjne, domowe dania wcale nie muszą być ciężkie. Wystarczy dobrać odpowiednią porcję i składniki, aby pasowały do Twojego planu żywieniowego. A jeśli ugotujesz od razu większy garnek – spokojnie wytrzyma w lodówce 2–3 dni i z każdym odgrzaniem będzie smakować coraz lepiej.

Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?

Kiszone ogórków to prawdziwa skarbnica zdrowia – zawierają naturalne probiotyki, które wspierają jelita i odporność, a do tego są niskokaloryczne. W tradycyjnej zupie ogórkowej doskonale łączą się z warzywami takimi jak marchewka czy seler, tworząc aromatyczny i pożywny posiłek. Dzięki nim danie zyskuje charakterystyczny, lekko kwaśny smak, a przy tym dostarcza witaminy C, błonnika i minerałów. To świetny sposób, by w prosty i smaczny sposób wzbogacić codzienną dietę.