
Omlet bananowy z lodami
Znasz zasadę 80/20? Ten bananowy omlet to idealny przykład, już tłumaczymy, o co chodzi!
Jesteś na diecie, ale nie chcesz rezygnować z ulubionych słodyczy? Poznaj zasadę 80/20. Zasada ta zakłada spożycie 80% produktów z żywności nisko przetworzonej (np. ziemniaki z łososiem i warzywami), a 20% z żywności bardziej przetworzonej (np. Twoje ulubione słodycze). Pozwala ona na zdroworozsądkowe podejście do diety, w którym z 80% produktów pokrywamy zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne witaminy i związki mineralne, a z 20% produktów zaspokajamy swoje potrzeby psychologiczne i nie musimy odmówić sobie ulubionego smakołyka!
Wskazówki do przygotowania
Wykorzystaj dowolne owoce jagodowe. Mąkę pszenną pełnoziarnistą możesz zamienić na mąkę owsianą lub orkiszową. Proteinowe lody kupisz w Lidlu.
Przepis na omlet bananowy z lodami
Mamy dla Ciebie dwie wersje tego dania – bardziej i mniej kaloryczną. Wybierz tę, która wpasuje się w kaloryczność Twojej codziennej diety.
Wersja dla kobiet – Omlet bananowy z lodami – lista składników
- 150 g (szklanka) – Truskawki
- 100 g (2 x sztuka) – Jaja kurze
- 70 g (garść) – Jeżyny
- 60 g (1/2 x sztuka) – Banan
- 45 g (sztuka) – Lód protein Almond
- 30 g (2 x łyżka) – Mąka pszenna pełnoziarnista
- 30 ml (2 x łyżka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
- 1 g (1/4 x łyżeczka) – Proszek do pieczenia
Omlet bananowy z lodami – przygotowanie
1. Banana rozgnieść widelcem na mus.
2. Jajka, mleko, banana, mąkę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać.
3. Usmażyć omleta na rozgrzanej patelni przetartej oliwą,
na małym ogniu. Pierwszą stronę omleta smażyć pod przykryciem, drugą stronę bez.
4. Na gotowego omleta położyć proteinowego loda.
5. Podać z owocami.
Omlet bananowy z lodami – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 545,7 kcal
- Białko: 22,8 g
- Węglowodany: 66,6 g
- Tłuszcze: 20,9 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,6 g
- Błonnik: 14,5 g
- Sód: 264 mg



Wersja dla mężczyzn – Omlet bananowy z lodami – lista składników
- 150 g (szklanka) – Truskawki
- 100 g (2 x sztuka) – Jaja kurze
- 70 g (garść) – Jeżyny
- 60 g (1/2 x sztuka) – Banan
- 45 g (sztuka) – Lód protein Almond
- 30 g (2 x łyżka) – Mąka pszenna pełnoziarnista
- 30 ml (2 x łyżka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
- 1 g (1/4 x łyżeczka) – Proszek do pieczenia
Omlet bananowy z lodami – przygotowanie
1. Banana rozgnieść widelcem na mus.
2. Jajka, mleko, banana, mąkę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać.
3. Usmażyć omleta na rozgrzanej patelni przetartej oliwą, na małym ogniu. Pierwszą stronę omleta smażyć pod przykryciem, drugą stronę bez.
4. Na gotowego omleta położyć proteinowego loda.
5. Podać z owocami.
Omlet bananowy z lodami – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 680,1 kcal
- Białko: 26 g
- Węglowodany: 94,3 g
- Tłuszcze: 22,1 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 4,3 g
- Błonnik: 17,5 g
- Sód: 287 mg



Dietetyczne śniadanie – fit omlet bananowy
Fit omlet bananowy to świetny pomysł na szybki, pyszny i smaczny posiłek, który idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na słodki deser w ciągu dnia. Połączenie rozgniecionego banana z mąką pełnoziarnistą, jajkami i odrobiną mleka tworzy lekkie, delikatne ciasto o naturalnie słodkim smaku. Taki omlet warto podawać z ulubionymi owocami jagodowymi i proteinowym lodem o kokosowym aromacie, który nadaje daniu wyjątkowego charakteru. To świetna alternatywa dla tradycyjnych słodkich śniadań, dostarczająca mnóstwo energii i radości z jedzenia bez wyrzutów sumienia.
Mąka pełnoziarnista – dlaczego warto?
Wybór mąki pełnoziarnistej do przygotowania fit omleta bananowego to strzał w dziesiątkę, jeśli zależy Ci na zdrowszej wersji ulubionych dań. Mąka ta zawiera więcej błonnika, witamin i minerałów niż klasyczna biała, dzięki czemu Twój posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i bardziej wartościowy. Pełnoziarnista mąka sprawia, że ciasto ma lekko orzechowy, głębszy smak i dłużej utrzymuje uczucie sytości. W połączeniu z owocami, delikatnym smakiem banana i kokosowymi akcentami lodów, tworzy naprawdę pyszny i zdrowy posiłek, który możesz śmiało podawać na każdy poranek!