
Tosty francuskie z owocami – karmelizowany rabarbar i truskawki
Truskawki i rabarbar, czyli duet idealny. Poznaj przepis na słodkie tosty francuskie, które odmienią Twój poranek!
Tosty francuskie brzmią jak skomplikowane, czasochłonne danie? Mamy dla Ciebie dobrą informację! To śniadanie przygotujesz w maksymalnie 15 minut. Do tego przepisu świetnie sprawdzi się czerstwe pieczywo.
Skarbnica składników odżywczych
Chleb graham możesz zastąpić innym, dowolnym pieczywem, zwróć jednak uwagę, aby było ono pełnoziarniste – takie nasyci Cię na dłużej. Wybierz dowolny smak budyniu, najlepiej jednak sprawdzi się waniliowy lub śmietankowy. Miód możesz zamienić na syrop klonowy, a nerkowce na dowolne orzechy.
Przepis na tosty francuskie z owocami
Zobacz jak przygotować to śniadanie!
Wersja dla kobiet – Tosty francuskie z karmelizowanym rabarbarem i truskawkami – lista składników
- 150 g (szklanka) – Truskawki
- 100 g (sztuka) – Rabarbar
- 75 g (1/2 x opakowanie) – Twarożek grani
- 60 g (2 x kromka) – Chleb graham
- 50 g (sztuka) – Jaja kurze
- 30 ml (2 x łyżka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
- 10 g (1/4 x garść) – Nerkowce
- 8 g (łyżka) – Proszek budyniowy
- 5 g (1/5 x łyżka) – Miód pszczeli
- 3 ml (1/2 x łyżeczka) – Oliwa z oliwek
Tosty francuskie z karmelizowanym rabarbarem i truskawkami – przygotowanie
1. Jajko wymieszać z mlekiem i proszkiem budyniowym.
2. W masie jajecznej moczyć pieczywo.
3. Smażyć tosty francuskie na rozgrzanej oliwie do zarumienienia.
4. W międzyczasie oczyścić rabarbar i pokroić na kawałki. Podgrzać na patelni z odrobiną wody do miękkości. Pod koniec gotowania dodać miód.
5. Tosty podać z twarożkiem, truskawkami i gorącym karmelizowanym rabarbarem. Na koniec posypać posiekanymi orzechami.
Tosty francuskie z karmelizowanym rabarbarem i truskawkami – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 511,7 kcal
- Białko: 30,5 g
- Węglowodany: 63,9 g
- Tłuszcze: 14,9 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,5 g
- Błonnik: 11,2 g
- Sód: 380 mg



Wersja dla mężczyzn – Tosty francuskie z karmelizowanym rabarbarem i truskawkami- lista składników
- 150 g (szklanka) – Truskawki
- 150 g (opakowanie) – Twarożek grani
- 100 g (sztuka) – Rabarbar
- 90 g (3 x kromka) – Chleb graham
- 50 g (sztuka) – Jaja kurze
- 30 ml (2 x łyżka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
- 10 g (1/3 x łyżka) – Miód pszczeli
- 10 g (1/4 x garść) – Nerkowce
- 8 g (łyżka) – Proszek budyniowy
- 5 ml (łyżeczka) – Oliwa z oliwek
Tosty francuskie z karmelizowanym rabarbarem i truskawkami – przygotowanie
1. Jajko wymieszać z mlekiem i proszkiem budyniowym.
2. W masie jajecznej moczyć pieczywo.
3. Smażyć tosty francuskie na rozgrzanej oliwie do zarumienienia.
4. W międzyczasie oczyścić rabarbar i pokroić na kawałki. Podgrzać na patelni z odrobiną wody do miękkości. Pod koniec gotowania dodać miód.
5. Tosty podać z twarożkiem, truskawkami i gorącym karmelizowanym rabarbarem. Na koniec posypać posiekanymi orzechami.
Tosty francuskie z karmelizowanym rabarbarem i truskawkami – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 691,8 kcal
- Białko: 47,9 g
- Węglowodany: 85 g
- Tłuszcze: 17,8 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 4,1 g
- Błonnik: 12 g
- Sód: 540 mg



Tosty francuskie na słodko – idealne na śniadanie
Tosty francuskie na słodko to świetny pomysł na wyjątkowe śniadanie, które przygotujesz w kilka minut. Wystarczy zanurzyć kromki pełnoziarnistego chleba lub chałki w masie jajecznej z dodatkiem mleka i proszku budyniowego, a następnie smażyć na złoty kolor. Aby nadać tostom jeszcze bardziej deserowego charakteru, możesz dodać do masy szczyptę cynamonu. Gotowe tosty najlepiej podawać z karmelizowanym rabarbarem, świeżymi truskawkami lub malinami oraz delikatnym twarożkiem. Takie śniadanie to idealne połączenie świeżych owoców i słodkich smaków!
Jak smażyć tost francuskie, żeby były chrupiące?
Sekretem idealnie chrupiących tostów francuskich jest odpowiednie smażenie na patelni z odrobiną masła lub oliwy. Pieczywo, zanurzone w jajeczno-budyniowej masie, powinno być smażone na średnim ogniu, aby równomiernie zarumieniło się z obu stron. Najlepiej smażyć tosty powoli, nie przykrywając patelni, dzięki czemu skórka będzie chrupiąca, a środek miękki i soczysty. Możesz także przed smażeniem posypać pieczywo szczyptą cynamonu, co wzbogaci smak i aromat tostów. Dzięki temu Twoje tosty francuskie będą nie tylko świeże, ale też pełne cudownego, domowego zapachu!