Rozpocznij dietę dziś. Liczba miejsc jest ograniczona.

00 h
00 m
00 s
Rozpocznij dietę
Sałatka z krewetkami

Sałatka z krewetkami, mango i awokado

Lekka, lecz sycąca sałatka z krewetkami, mango i awokado – idealna na lunch! Poznaj dokładny przepis.

Czy wiesz, że tę sałatkę przygotujesz w 10 minut? Kasza kuskus nie wymaga gotowania, dzięki czemu zaoszczędzisz sporą ilość czasu. Aby wydobyć najlepszy smak krewetek smaż je krótko, najlepiej na większym ogniu. Połączenie słodkiego miodu, kwaśnej limonki oraz aromatycznego czosnku niesamowicie podkreśla smak sałatki.

Jedz awokado!

Awokado to owoc bogaty w kwas oleinowy (Omega-9), błonnik, witaminy, związki mineralne i substancje bioaktywne. Sprawdzi się jako smarowidło do kanapek, dodatek do sałatki czy jajecznicy. Pamiętaj, że awokado, mimo że bardzo zdrowe, to jest produktem wysokotłuszczowym, dlatego warto zachować umiar w jego spożyciu. 

Przepis na sałatkę z krewetkami

Wybierz wersję dla siebie:

Wersja dla kobiet – Sałatka z krewetkami, mango i awokado – lista składników

  • 90 g (szklanka) – Krewetki
  • 70 g (1/4 x sztuka) – Mango
  • 50 g (2 x garść) – Mix sałat
  • 35 g (1/4 x sztuka) – Awokado
  • 30 g (1/6 x szklanka) – Kasza kuskus
  • 10 g (2 x ząbek) – Czosnek
  • 10 ml (łyżka) – Oliwa z oliwek
  • 10 g (1/3 x łyżka) – Miód pszczeli
  • 12 ml (2 x łyżka) – Sok z limonki
  • szczypta – Sól, pieprz

Sałatka z krewetkami, mango i awokado – przygotowanie

1. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem i odstawić na kilka minut.

2. Awokado i mango pokroić w kostkę.

3. Krewetki oczyścić. Jeden ząbek czosnku drobno posiekać. Rozgrzać odrobinę oliwy i usmażyć krewetki razem z czosnkiem solą i pieprzem (przez 2-3 minuty).

4. Przygotować sos – wymieszać ze sobą sok z limonki, miód, rozdrobniony ząbek czosnku, resztę oliwy i przyprawy.

5. W misce ułożyć sałatę, kaszę kuskus, awokado, mango oraz krewetki.

6. Całość polać sosem.

Sałatka z krewetkami, mango i awokado – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 457,3 kcal
  • Białko: 28 g
  • Węglowodany: 50,1 g
  • Tłuszcze: 16,1 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 2,2 g
  • Błonnik: 5,9 g
  • Sód: 224 mg
danie idealne na wynos
danie z wysoką zawartością białka

Wersja dla mężczyzn – Sałatka z krewetkami, mango i awokado – lista składników

  • 180 g (2 x szklanka) – Krewetki
  • 140 g (1/2 x sztuka) – Mango
  • 70 g (1/2 x sztuka) – Awokado
  • 50 g (1/4 x szklanka) – Kasza kuskus
  • 50 g (2 x garść) – Mix sałat
  • 10 g (2 x ząbek) – Czosnek
  • 10 ml (łyżka) – Oliwa z oliwek
  • 10 g (1/3 x łyżka) – Miód pszczeli
  • 12 ml (2 x łyżka) – Sok z limonki
  • szczypta – Sól, pieprz

Sałatka z krewetkami, mango i awokado – przygotowanie

1. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem i odstawić na kilka minut.

2. Awokado i mango pokroić w kostkę.

3. Krewetki oczyścić. Jeden ząbek czosnku drobno posiekać. Rozgrzać odrobinę oliwy i usmażyć krewetki razem z czosnkiem solą i pieprzem (przez 2-3 minuty).

4. Przygotować sos – wymieszać ze sobą sok z limonki, miód, rozdrobniony ząbek czosnku, resztę oliwy i przyprawy.

5. W misce ułożyć sałatę, kaszę kuskus, awokado, mango oraz krewetki.

6. Całość polać sosem.

Sałatka z krewetkami, mango i awokado – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 734,4 kcal
  • Białko: 53,2 g
  • Węglowodany: 80,9 g
  • Tłuszcze: 22 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 3 g
  • Błonnik: 8,6 g
  • Sód: 224 mg
danie idealne na wynos
danie z wysoką zawartością białka

Soczyste krewetki na maśle z dodatkiem świeżych warzyw i bagietką

Aby nadać sałatce jeszcze więcej smaku, warto podczas smażenia krewetek na patelni dodać odrobinę masła oraz kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Dzięki temu owoce morza będą wyjątkowo soczyste i aromatyczne. Jako dodatek świetnie sprawdzi się chrupiąca bagietka, którą można zamaczać w pysznym sosie z limonki i miodu. Całość dopełnią świeże warzywa – pomidorek koktajlowy oraz lekko chrupiąca cebula, które idealnie komponują się z delikatnym smakiem awokado i mango.

Świeża sałatka z krewetkami, warzywami i nutą soku z cytryny – wybieraj najlepsze produkty

Przygotowując tę kolorową sałatkę, warto zadbać o to, by każdy składnik był świeży i starannie przygotowany. Awokado należy obrać ze skórki, a warzywa takie jak pomidorek czy cebula pokroić w drobną kostkę, by lepiej połączyły się z resztą składników. Dla wyrazistego smaku nie zapomnij o kilku łyżkach soku z cytryny, który podkreśli słodycz mango i delikatność krewetek. Tak przygotowana sałatka to lekka, orzeźwiająca propozycja na szybki, zdrowy posiłek.