Rozpocznij dietę dziś. Liczba miejsc jest ograniczona.

00 h
00 m
00 s
Rozpocznij dietę
Tortilla z vege gzikiem

Tortilla z vege gzikiem i fasolą szparagową

Vege gzik, czyli wegańska alternatywa twarożku. Zobacz, jak go przygotować i z czym podać!

Nazwa dania brzmi skomplikowanie? Tak naprawdę, ten posiłek jest bardzo prosty! Dzięki użyciu gotowca przygotujesz go w zaledwie 15 minut. Wybierając tortillę postaw na tę z Biedronki lub Lidla, mają one najlepszy skład. Więcej o wyborze najlepszej tortilli przeczytasz tutaj.

Co to właściwie jest tofu?

Tofu jest to twarożek sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego. Mówiąc jeszcze prościej: tofu to ser z mleka sojowego. Z racji swej coraz większej popularności ten produkt spożywczy spotkać możesz we wszystkich dużych i mniejszych marketach. Zazwyczaj spotkasz je w kształcie prostokąta w opakowaniach około 180 gramów. Więcej o tofu przeczytasz tutaj. 

Przepis na tortille z vege gzikiem

Sprawdź, która wersja jest dla Ciebie!

Wersja dla kobiet – Tortilla z vege gzikiem i fasolą szparagową- lista składników  

  • 180 g (2 x garść) – Fasola szparagowa
  • 60 g (sztuka) – Tortilla wieloziarnista
  • 60 g (1/3 x kostka) – Tofu, wędzone
  • 30 g (łyżka) – Jogurt sojowy, naturalny
  • 20 g (4 x liść) – Sałata masłowa
  • 20 g (sztuka) – Szalotka
  • 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
  • 10 g (2 x łyżka) – Płatki drożdżowe, nieaktywne
  • 6 ml (łyżka) – Sok z cytryny
  • 5 g (ząbek) – Czosnek
  • szczypta – Sól i pieprz

Tortilla z vege gzikiem i fasolą szparagową – przygotowanie

1. Fasolę oczyścić i odciąć końcówki. Ugotować w osolonym wrzątku do miękkości (około 5 minut).

2. Czosnek, szalotkę i szczypiorek posiekać.

3. Tofu rozdrobnić widelcem z jogurtem sojowym, sokiem z cytryny, płatkami drożdżowymi (opcjonalnie), posiekanym czosnkiem, szalotką i szczypiorkiem. Doprawić do smaku.

4. Tortillę posmarować gzikiem, nałożyć sałatę, fasolę szparagową i zawinąć.

Tortilla z vege gzikiem i fasolą szparagową – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 416,5 kcal
  • Białko: 24,4 g
  • Węglowodany: 51,6 g
  • Tłuszcze: 12,5 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,5 g
  • Błonnik: 12,4 g
  • Sód: 394 mg
danie wegetariańskie
danie bogate w błonnik
danie z wysoką zawartością białka
gotowiec w użyciu

Wersja dla mężczyzn – Tortilla z vege gzikiem i fasolą szparagową – lista składników

  • 180 g (2 x garść) – Fasola szparagowa
  • 120 g (2 x sztuka) – Tortilla wieloziarnista
  • 90 g (1/2 x kostka) – Tofu, wędzone
  • 60 g (2 x łyżka) – Jogurt sojowy, naturalny
  • 20 g (4 x liść) – Sałata masłowa
  • 20 g (sztuka) – Szalotka
  • 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
  • 10 g (2 x łyżka) – Płatki drożdżowe, nieaktywne
  • 6 ml (łyżka) – Sok z cytryny
  • 5 g (ząbek) – Czosnek
  • szczypta – Sól i pieprz

Tortilla z vege gzikiem i fasolą szparagową – przygotowanie

1. Fasolę oczyścić i odciąć końcówki. Ugotować w osolonym wrzątku do miękkości (około 5 minut).

2. Czosnek, szalotkę i szczypiorek posiekać.

3. Tofu rozdrobnić widelcem z jogurtem sojowym, sokiem z cytryny, płatkami drożdżowymi (opcjonalnie), posiekanym czosnkiem, szalotką i szczypiorkiem. Doprawić do smaku.

4. Tortillę posmarować gzikiem, nałożyć sałatę, fasolę szparagową i zawinąć.

Tortilla z vege gzikiem i fasolą szparagową – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 653,1 kcal
  • Białko: 34,9 g
  • Węglowodany: 80 g
  • Tłuszcze: 21,5 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 6,8 g
  • Błonnik: 18,4 g
  • Sód: 760 mg
danie wegetariańskie
danie bogate w błonnik
danie z wysoką zawartością białka
gotowiec w użyciu

Vege tortilla z gzikiem – idealna alternatywa dla pyry z gzikiem!

Jeśli jesteś fanem klasycznego połączenia pyry z gzikiem, ta vege wersja z tortillą i fasolą szparagową z pewnością Cię zachwyci! Zamiast tradycyjnego ziemniaka, używamy tutaj lekkiej tortilli wieloziarnistej, a kremowy vege gzik z tofu i jogurtu sojowego idealnie oddaje smak klasyki. Taki posiłek świetnie wpisuje się w zdrową dietę – jest lekki, bogaty w białko i roślinne składniki odżywcze, a przy tym błyskawiczny w przygotowaniu.

Wegańska tortilla z gzikiem i pieczoną fasolą – idealna na zdrową dietę!

Aby jeszcze bardziej podkręcić smak tortilli, możesz fasolę szparagową, zamiast gotować, upiec w piekarniku z odrobiną oliwy i przypraw. Pieczenie wydobywa naturalną słodycz warzyw i dodaje całości aromatycznego charakteru. Do tego świeża rzodkiewka pokrojona w plasterki oraz delikatny sos na bazie jogurtu sojowego sprawią, że cała tortilla będzie nie tylko smaczna, ale też idealnie wpisze się w zasady zdrowej, roślinnej diety.