
Karpatka proteinowa jednoporcjowa
Masz ochotę na karpatkę, ale nie chcesz przygotowywać całej blachy ciasta? Mamy dla Ciebie przepis na jednoporcjową, wysokobiałkową karpatkę.
Wykonanie tego deseru jest banalnie proste. Dodatkowo do jego przygotowania potrzebujesz tylko sześciu składników, które znajdziesz w każdym sklepie. Spróbuj i przekonaj się, że zdrowe desery mogą być bardzo smaczne i zadowalające.
Jedz maliny!
Maliny to polski superfoods, który robi robotę! Zawierają one niezbędne mikroelementy, błonnik i przede wszystkim polifenole, w tym elagitaniny i antocyjany, które tak jak przy jagodach wykazują działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Pamiętaj, że zarówno w przypadku malin jak jagód, poza sezonem możesz skorzystać z produktów mrożonych, które są równie świetnym i zdrowym wyborem.
Karpatka proteinowa jednoporcjowa
Mamy dla Ciebie dwa warianty kaloryczne tego deseru:
Wersja dla kobiet – Proteinowa jednoporcjowa karpatka – lista składników
- 200 g (opakowanie) – Pudding proteinowy o smaku waniliowym
- 150 ml (2/3 x szklanka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
- 140 g (2 x garść) – Maliny
- 25 g (szklanka) – Groszek ptysiowy
- 20 g (1/2 x opakowanie) – Budyń waniliowy
- 10 g (2 x łyżeczka) – Erytrol
Proteinowa jednoporcjowa karpatka – przygotowanie
1. 150ml mleka zagotować.
2. W pozostałym mleku wymieszać proszek budyniowy i erytrol.
3. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową, ugotować gęsty budyń i zostawić na chwilę do ostygnięcia.
4. Po tym czasie zmiksować budyń z puddingiem proteinowym.
5. Na spód naczynka wsypać połowę groszku ptysiowego.
6. Wlać masę budyniową i przykryć ją pozostałym groszkiem ptysiowym.
7. Podać z malinami.
Proteinowa jednoporcjowa karpatka – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 505,7 kcal
- Białko: 32,7 g
- Węglowodany: 63,8 g
- Tłuszcze: 13,3 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,6 g
- Błonnik: 9,7 g
- Sód: 203 mg



Wersja dla mężczyzn – Proteinowa jednoporcjowa karpatka – lista składników
- 250 ml (szklanka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
- 200 g (opakowanie) – Pudding proteinowy o smaku waniliowym
- 140 g (2 x garść) – Maliny
- 50 g (2 x szklanka) – Groszek ptysiowy
- 40 g (opakowanie) – Budyń waniliowy
- 15 g (łyżka) – Erytrol
Proteinowa jednoporcjowa karpatka – przygotowanie
1. 150ml mleka zagotować.
2. W pozostałym mleku wymieszać proszek budyniowy i erytrol.
3. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową, ugotować gęsty budyń i zostawić na chwilę do ostygnięcia.
4. Po tym czasie zmiksować budyń z puddingiem proteinowym.
5. Na spód naczynka wsypać połowę groszku ptysiowego.
6. Wlać masę budyniową i przykryć ją pozostałym groszkiem ptysiowym.
7. Podać z malinami.
Proteinowa jednoporcjowa karpatka – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 745,5 kcal
- Białko: 39,9 g
- Węglowodany: 96,3 g
- Tłuszcze: 22,3 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 6,7 g
- Błonnik: 10 g
- Sód: 381 mg



Dlaczego nasza fit karpatka jest taka super?
Bo to proteinowa karpatka bez pieczenia, która łączy smak dzieciństwa z mocą highprotein! W jednej porcji znajdziesz solidną dawkę protein z puddingu i mleka — bez zbędnych kalorii, za to z idealnym makro. Nasz krem waniliowy bez cukru słodzony erytrytolem jest lekki, a całość to zaledwie kilkadziesiąt kcal w 100g! To fitdeser, który możesz jeść nawet na redukcji – idealny jako snack, sniadanie, a nawet coś słodkiego po treningu. Bez cukru, bez zbędnego pieczenia, zrobiony z miłością do fitslodyczy, który podbija instagram i facebook.
Szybki deser bez pieczenia?
Marzysz o deserze, który zrobisz w 10 minut i który wygląda jak z najlepszej cukierni? Przed Tobą karpatka bez pieczenia – lekka, pyszna i białkowa! Nasza proteinowa karpatka ma tylko kilka składników. Wymieszaj wszystko razem, wystudź masę, wylej do formy, wstaw do lodówki i po kilku godzinach masz gotowy fitdeser. Pasuje do każdego planu odchudzania, wpisuje się w styl bezcukru, a jak jeszcze posypiesz resztą groszku (albo orzechami), to masz efekt wow. Łatwy przepis i 100% radości z jedzenia!