Rozpocznij dietę dziś. Liczba miejsc jest ograniczona.

00 h
00 m
00 s
Rozpocznij dietę
Frittata z kalafiorem

Frittata z kalafiorem i porem

Frittata czyli tradycyjna, włoska potrawa przypominająca omlet lub jajeczną zapiekankę. Poznaj naszą wersję tego dania!

Frittata brzmi jak skomplikowane, czasochłonne danie? Wcale tak nie jest! Nasza wersja jest prosta i szybka w przygotowaniu. Do tego posiłek jest świetnie zbilansowany, dzięki czemu nasyci Cię na długie godziny. 

Czy wiesz, że…

Kalafior to dobre źródło witaminy C? W tym warzywie znajdziemy jej 69 mg/100 g. Dlatego zdecydowanie warto jeść kalafiory!

Przepis na frittatę z kalafiorem i porem

Wersja dla kobiet – Frittata z kalafiorem i porem – lista składników

  • 100 g (2 x sztuka) – Jaja kurze
  • 100 g (porcja) – Kalafior
  • 70 g (2 x kromka) – Chleb żytni razowy
  • 70 g (1/2 x sztuka) – Por
  • 50 g (1/2 x sztuka) – Cebula
  • 30 g (1/4 x opakowanie) – Mozzarella light
  • 20 g (garść) – Rukola
  • 15 ml (łyżka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
  • 5 ml (łyżeczka) – Oliwa z oliwek
  • 5 g (ząbek) – Czosnek
  • szczypta – Sól, pieprz

Frittata z kalafiorem i porem – przygotowanie

1. Cebulę, czosnek, por oraz kalafior drobno posiekać.

2. Warzywa podsmażyć na oliwie, na małym ogniu do zarumienienia.

3. W międzyczasie jajka wymieszać z mlekiem, solą i pieprzem.

4. Warzywa zalać jajkami i posypać mozzarellą. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i smażyć do ścięcia się jajek.

5. Gotowego omleta podać z pieczywem.

Frittata z kalafiorem i porem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 491,4 kcal
  • Białko: 27,9 g
  • Węglowodany: 52,2 g
  • Tłuszcze: 19 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 4 g
  • Błonnik: 12,5 g
  • Sód: 560 mg
danie wegetariańskie
danie bogate w błonnik
danie z wysoką zawartością białka

Wersja dla mężczyzn – Frittata z kalafiorem i porem – lista składników

  • 150 g (3 x sztuka) – Jaja kurze
  • 105 g (3 x kromka) – Chleb żytni razowy
  • 100 g (porcja) – Kalafior
  • 70 g (1/2 x sztuka) – Por
  • 60 g (1/2 x opakowanie) – Mozzarella light
  • 50 g (1/2 x sztuka) – Cebula
  • 30 ml (2 x łyżka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
  • 20 g (garść) – Rukola
  • 5 ml (łyżeczka) – Oliwa z oliwek
  • 5 g (ząbek) – Czosnek
  • szczypta – Sól, pieprz

Frittata z kalafiorem i porem – przygotowanie

1. Cebulę, czosnek, por oraz kalafior drobno posiekać.

2. Warzywa podsmażyć na oliwie, na małym ogniu do zarumienienia.

3. W międzyczasie jajka wymieszać z mlekiem, solą i pieprzem.

4. Warzywa zalać jajkami i posypać mozzarellą. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i smażyć do ścięcia się jajek.

5. Gotowego omleta podać z pieczywem.

Frittata z kalafiorem i porem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 686,1 kcal
  • Białko: 49,5 g
  • Węglowodany: 72,3 g
  • Tłuszcze: 22,1 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 5,6 g
  • Błonnik: 16 g
  • Sód: 710 mg
danie wegetariańskie
danie bogate w błonnik
danie z wysoką zawartością białka

Porcja idealna na śniadanie jak i kolację

Frittata z kalafiorem to świetna propozycja na każdą porę dnia – sprawdzi się zarówno jako pożywne śniadanie, lekka kolacja, jak i szybki lunch. Dzięki prostym składnikom i pełni smaku, możesz się nią cieszyć o każdej godzinie, bez względu na okazję.

Wybieraj tylko najlepsze, zdrowe składniki

Sekret udanej frittaty tkwi w jakości produktów. Wybieraj świeże jajka, dojrzałego pomidora i jędrne różyczki kalafiora – to one budują smak dania. W misce mieszaj składniki delikatnie, by zachować ich strukturę. Używając patelni z rączką odporną na piekarnik, możesz łatwo przejść od smażenia do zapiekania, zachowując wszystkie aromaty. Wierzch możesz udekorować świeżymi ziołami, które dodadzą koloru i świeżości każdemu kęsowi.