
Omlet z awokado
Potrzebujesz przepisu na lekką, odżywczą kolację? Świetnie trafiłeś!
Spójrz na listę składników i wyobraź sobie jak musi smakować to połączenie! Awokado i jaja to przecież duet idealny. Przygotowanie dania nie zajmie Ci więcej niż 25 minut, a smak wynagrodzi każdą minutę spędzoną w kuchni.
Awokado, jedz na zdrowie!
Czy wiesz, że awokado to owoc bogaty w kwas oleinowy (Omega-9), błonnik, witaminy, związki mineralne i substancje bioaktywne? Sprawdzi się jako smarowidło do kanapek, dodatek do sałatki czy jajecznicy. Pamiętaj, że awokado, mimo że bardzo zdrowe, to jest produktem wysokotłuszczowym, dlatego warto zachować umiar w jego spożyciu.
Przepis na omlet z awokado i pomidorkami
Wersja dla kobiet – Omlety z pastą z awokado – lista składników
- 160 g (8 x sztuka) – Pomidor koktajlowy
- 100 g (2 x sztuka) – Jaja kurze
- 70 g (1/2 x sztuka) – Awokado
- 50 g (2 x łyżka) – Serek philadelphia lekki
- 15 g (łyżka) – Kasza manna
- 15 ml (łyżka) – Mleko spożywcze 1,5% tłuszczu
- 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
- 6 ml (łyżka) – Sok z cytryny
- szczypta – Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Omlety z pastą z awokado – przygotowanie
1. Szczypiorek posiekać.
2. Awokado rozgnieść widelcem razem z serkiem, sokiem z cytryny, szczypiorkiem i przyprawami.
3. Jajka dokładnie wymieszać trzepaczką z mlekiem i kaszą.
4. Usmażyć dwa omlety niczym naleśniki.
5. Gotowe omlety posmarować pastą, dodać pomidorki koktajlowe i zawinąć.
Omlety z pastą z awokado – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 425,6 kcal
- Białko: 20,1 g
- Węglowodany: 27,8 g
- Tłuszcze: 26 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 8,1 g
- Błonnik: 5 g
- Sód: 450 mg


Wersja dla mężczyzn – Omlety z pastą z awokado – lista składników
- 160 g (8 x sztuka) – Pomidor koktajlowy
- 150 g (3 x sztuka) – Jaja kurze
- 140 g (sztuka) – Awokado
- 50 g (2 x łyżka) – Serek philadelphia lekki
- 30 g (2 x łyżka) – Kasza manna
- 30 ml (2 x łyżka) – Mleko spożywcze 1,5% tłuszczu
- 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
- 6 ml (łyżka) – Sok z cytryny
- szczypta – Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Omlety z pastą z awokado – przygotowanie
1. Szczypiorek posiekać.
2. Awokado rozgnieść widelcem razem z serkiem, sokiem z cytryny, szczypiorkiem i przyprawami.
3. Jajka dokładnie wymieszać trzepaczką z mlekiem i kaszą.
4. Usmażyć dwa omlety niczym naleśniki.
5. Gotowe omlety posmarować pastą, dodać pomidorki koktajlowe i zawinąć.
Omlety z pastą z awokado – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 680,4 kcal
- Białko: 29,6 g
- Węglowodany: 46 g
- Tłuszcze: 42 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 11 g
- Błonnik: 5,6 g
- Sód: 450 mg


Idealny na śniadanie lub kolacje
Omlet z awokado to pyszny pomysł na szybkie, a zarazem sycące danie, idealne zarówno na śniadanie, jak i lekką kolację. Wystarczy rozbić jajka do miski, doprawić i dokładnie roztrzepać. Na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę masła i wlej jajeczną masę. Gdy zacznie się ścinać, dodaj pokrojone awokado i starty ser. Smażyć należy na małym ogniu, aż omlet będzie złocisty i sprężysty. Gotowe danie przełóż na talerz i podawaj na ciepło.
Szukasz więcej smaku? Dodaj szynkę lub inne ulubione składniki
Chcesz, by Twój omlet był jeszcze bardziej aromatyczny? Pokrój w kostkę szynkę, pomidory lub ulubione warzywa i dodaj je do jajecznej masy przed smażeniem. Na patelni rozpuść kawałek masła, by składniki dobrze się podsmażyły, a ser idealnie się roztopił. Dzięki temu całość zyska intensywniejszy smak i apetyczny wygląd. Po usmażeniu wystarczy przełożyć omlet na talerz i cieszyć się pysznym, domowym posiłkiem.