Rozpocznij dietę dziś. Liczba miejsc jest ograniczona.

00 h
00 m
00 s
Rozpocznij dietę
Omlet z awokado

Omlet z awokado

Potrzebujesz przepisu na lekką, odżywczą kolację? Świetnie trafiłeś!

Spójrz na listę składników i wyobraź sobie jak musi smakować to połączenie! Awokado i jaja to przecież duet idealny. Przygotowanie dania nie zajmie Ci więcej niż 25 minut, a smak wynagrodzi każdą minutę spędzoną w kuchni. 

Awokado, jedz na zdrowie!

Czy wiesz, że awokado to owoc bogaty w kwas oleinowy (Omega-9), błonnik, witaminy, związki mineralne i substancje bioaktywne? Sprawdzi się jako smarowidło do kanapek, dodatek do sałatki czy jajecznicy. Pamiętaj, że awokado, mimo że bardzo zdrowe, to jest produktem wysokotłuszczowym, dlatego warto zachować umiar w jego spożyciu.

Przepis na omlet z awokado i pomidorkami

Wersja dla kobiet – Omlety z pastą z awokado – lista składników  

  • 160 g (8 x sztuka) – Pomidor koktajlowy
  • 100 g (2 x sztuka) – Jaja kurze
  • 70 g (1/2 x sztuka) – Awokado
  • 50 g (2 x łyżka) – Serek philadelphia lekki
  • 15 g (łyżka) – Kasza manna
  • 15 ml (łyżka) – Mleko spożywcze 1,5% tłuszczu
  • 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
  • 6 ml (łyżka) – Sok z cytryny
  • szczypta – Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Omlety z pastą z awokado – przygotowanie

1. Szczypiorek posiekać.

2. Awokado rozgnieść widelcem razem z serkiem, sokiem z cytryny, szczypiorkiem i przyprawami.

3. Jajka dokładnie wymieszać trzepaczką z mlekiem i kaszą.

4. Usmażyć dwa omlety niczym naleśniki.

5. Gotowe omlety posmarować pastą, dodać pomidorki koktajlowe i zawinąć.

Omlety z pastą z awokado – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 425,6 kcal
  • Białko: 20,1 g
  • Węglowodany: 27,8 g
  • Tłuszcze: 26 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 8,1 g
  • Błonnik: 5 g
  • Sód: 450 mg
danie wegetariańskie
danie z wysoką zawartością białka

Wersja dla mężczyzn – Omlety z pastą z awokado – lista składników

  • 160 g (8 x sztuka) – Pomidor koktajlowy
  • 150 g (3 x sztuka) – Jaja kurze
  • 140 g (sztuka) – Awokado
  • 50 g (2 x łyżka) – Serek philadelphia lekki
  • 30 g (2 x łyżka) – Kasza manna
  • 30 ml (2 x łyżka) – Mleko spożywcze 1,5% tłuszczu
  • 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
  • 6 ml (łyżka) – Sok z cytryny
  • szczypta – Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Omlety z pastą z awokado – przygotowanie

1. Szczypiorek posiekać.

2. Awokado rozgnieść widelcem razem z serkiem, sokiem z cytryny, szczypiorkiem i przyprawami.

3. Jajka dokładnie wymieszać trzepaczką z mlekiem i kaszą.

4. Usmażyć dwa omlety niczym naleśniki.

5. Gotowe omlety posmarować pastą, dodać pomidorki koktajlowe i zawinąć.

Omlety z pastą z awokado – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 680,4 kcal
  • Białko: 29,6 g
  • Węglowodany: 46 g
  • Tłuszcze: 42 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 11 g
  • Błonnik: 5,6 g
  • Sód: 450 mg
danie wegetariańskie
danie z wysoką zawartością białka

Idealny na śniadanie lub kolacje

Omlet z awokado to pyszny pomysł na szybkie, a zarazem sycące danie, idealne zarówno na śniadanie, jak i lekką kolację. Wystarczy rozbić jajka do miski, doprawić i dokładnie roztrzepać. Na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę masła i wlej jajeczną masę. Gdy zacznie się ścinać, dodaj pokrojone awokado i starty ser. Smażyć należy na małym ogniu, aż omlet będzie złocisty i sprężysty. Gotowe danie przełóż na talerz i podawaj na ciepło.

Szukasz więcej smaku? Dodaj szynkę lub inne ulubione składniki

Chcesz, by Twój omlet był jeszcze bardziej aromatyczny? Pokrój w kostkę szynkę, pomidory lub ulubione warzywa i dodaj je do jajecznej masy przed smażeniem. Na patelni rozpuść kawałek masła, by składniki dobrze się podsmażyły, a ser idealnie się roztopił. Dzięki temu całość zyska intensywniejszy smak i apetyczny wygląd. Po usmażeniu wystarczy przełożyć omlet na talerz i cieszyć się pysznym, domowym posiłkiem.