Rozpocznij dietę dziś. Liczba miejsc jest ograniczona.

00 h
00 m
00 s
Rozpocznij dietę
Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Czy z gotowca można przygotować zbilansowany posiłek? Oczywiście, że tak! I to nawet na słodko! 

Masz ochotę na pierogi, jednak nie masz czasu i ochoty ich lepić? Skorzystaj z gotowca z dobrym składem! Zobacz jak stworzyć zbilansowany posiłek z gotowego produkty, przepis poniżej!

Wskazówki

Wybierz pierogi z dobrym składem, powinny mieć zbliżony skład do domowej potrawy. Erytrol możesz zamienić na inny, dowolny słodzik. Borówki możesz zastąpić innymi owocami jagodowymi.

Przepis na pierogi z jagodami – wersja dla kobiet – lista składników

  • 150 g (opakowanie) – Skyr naturalny
  • 130 g (1/3 x opakowanie) – Pierogi z jagodami, gotowe
  • 100 g (2 x garść) – Borówki
  • 10 g (1/3 x garść) – Pistacje
  • 10 g (2 x łyżeczka) – Erytrol

Pierogi z jagodami – przygotowanie

1. Pierogi ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Skyr wymieszać ze słodzidłem.

3. Gotowe pierogi podać ze skyrem, owocami oraz posiekanymi pistacjami.

Pierogi z jagodami – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 472,2 kcal
  • Białko: 25,7 g
  • Węglowodany: 76,6 g
  • Tłuszcze: 7 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 0,7 g
  • Błonnik: 9,6 g
  • Sód: 48 mg

Wersja dla mężczyzn – pierogi z jagodami – lista składników

  • 200 g (1/2 x opakowanie) – Pierogi z jagodami, gotowe
  • 150 g (opakowanie) – Skyr naturalny
  • 100 g (2 x garść) – Borówki
  • 15 g (1/2 x garść) – Pistacje
  • 10 g (2 x łyżeczka) – Erytrol

Pierogi z jagodami – przygotowanie

1. Pierogi ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Skyr wymieszać ze słodzidłem.

3. Gotowe pierogi podać ze skyrem, owocami oraz posiekanymi pistacjami.

Pierogi z jagodami – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 638,2 kcal
  • Białko: 30 g
  • Węglowodany: 106,6 g
  • Tłuszcze: 10,2 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 1 g
  • Błonnik: 11,9 g
  • Sód: 48 mg

Gotowe pierogi z jagodami – jak podać?

Gotowe pierogi z jagodami to szybki sposób na domowy smak bez długiego stania przy kuchni. Aby podać je idealnie, warto ugotować je w dużym garnku z osoloną wodą – wrzucać delikatnie i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Następnie wyławiać je łyżką cedzakową, aby nie uszkodzić ciasta i nie wypłynął owocowy farsz. Najlepiej układać je na talerzu, przykryć porcją świeżych lub mrożonych jagód i polać śmietaną lub masłem z bułką tartą – pycha!

Czy to pożywny posiłek?

Pierogi z jagodami, choć lekkie i owocowe, mogą być całkiem pożywnym posiłkiem – zwłaszcza jeśli do farszu użyto świeżych jagód pełnych witamin i antyoksydantów. Ciasto można przygotować z mąki pełnoziarnistej, a gotując pierożki w osolonej wodzie, należy uważać, by się nie rozkleiły i nie wypłynęła cała zawartość. Choć nie zawierają dużo białka, dobrze zbilansowany dodatek – jak jogurt naturalny czy odrobina serka – sprawia, że taki posiłek nasyca i dodaje energii.