Rozpocznij dietę dziś. Liczba miejsc jest ograniczona.

00 h
00 m
00 s
Rozpocznij dietę
Makaron z truskawkami

Makaron z truskawkami

Smak dzieciństwa, czyli przepis na makaron z truskawkami. W naszej wersji jest bardzo sycący i zbilansowany.

Nie tylko w sezonie truskawkowym 

To sezonowe danie z pewnością kojarzy Ci się z wakacjami. Właśnie wtedy smakuje najlepiej! Tak zbilansowany posiłek nasyci Cię na długi czas i dostarczy wszystkich potrzebnych makroskładników. Spójrz tylko na porcję białka w porcji!

Wskazówki do przygotowania

Makaron orkiszowy możesz zamienić na makaron razowy. Polecamy wykorzystać makaron pełnoziarnisty, dostarczy Ci on więcej składników odżywczych. Mimo że posiłek najlepiej smakuje ze świeżymi truskawkami, poza sezonem skorzystaj z mrożonych truskawek.

Zobacz, jak przygotować makaron z truskawkami w dwóch wersjach kalorycznych:

Przepis na makaron z truskawkami – Wersja dla kobiet – lista składników

  • 150 g (szklanka) – Truskawki
  • 125 g (1/2 x kostka) – Ser twarogowy, chudy
  • 55 g (3 x łyżka) – Śmietana 12% tłuszczu
  • 45 g (1/2 szklanka) – Makaron orkiszowy
  • 8 g (1/2 łyżka) – Płatki migdałów
  • 10 g (2 x łyżeczka) – Erytrol

Makaron z truskawkami – przygotowanie

1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Truskawki oczyścić i pokroić.

3. Twaróg wymieszać razem ze śmietaną i erytrolem.

4. Makaron podać z masą serową, truskawkami oraz płatkami migdałów.

Makaron z truskawkami – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 477,3 kcal
  • Białko: 34,8 g
  • Węglowodany: 55,5 g
  • Tłuszcze: 12,9 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 4,7 g
  • Błonnik: 8,9 g
  • Sód: 75 mg
danie wegetariańskie
danie z wysoką zawartością białka
danie bogate w błonnik

Wersja dla mężczyzn – Makaron z truskawkami – lista składników

  • 150 g (szklanka) – Truskawki
  • 125 g (1/2 x kostka) – Ser twarogowy, chudy
  • 90 g (szklanka) – Makaron orkiszowy
  • 55 g (3 x łyżka) – Śmietana 12% tłuszczu
  • 15 g (łyżka) – Płatki migdałów
  • 10 g (2 x łyżeczka) – Erytrol

Makaron z truskawkami – przygotowanie

1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Truskawki oczyścić i pokroić.

3. Twaróg wymieszać razem ze śmietaną i erytrolem.

4. Makaron podać z masą serową, truskawkami oraz płatkami migdałów.

Makaron z truskawkami – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 694,3 kcal
  • Białko: 42,2 g
  • Węglowodany: 92 g
  • Tłuszcze: 17,5 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 5 g
  • Błonnik: 13,8 g
  • Sód: 78 mg
danie wegetariańskie
danie z wysoką zawartością białka
danie bogate w błonnik

Makaron z truskawkami – letni obiad i smak dzieciństwa

Makaron z truskawkami to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia beztroskiego dzieciństwa i wakacyjnych dni u babci. Świderki, delikatnie kremowe dzięki połączeniu twarogu i jogurtu naturalnego, świetnie komponują się ze świeżymi truskawkami, którym wcześniej usuwamy szypułki. Całość można lekko udekorować płatkami migdałów, tworząc kolorowy i apetyczny talerz. To danie nie tylko syci, ale też chłodzi i odświeża – idealne na ciepłe dni, kiedy nie chce się długo gotować.

Jak zrobić makaron z truskawkami?

Aby przygotować makaron z truskawkami, zacznij od ugotowania świderków – po odcedzeniu będą gotowe do połączenia z resztą składników. W międzyczasie truskawki bez szypułek można zmiksować w blenderze razem z jogurtem i odrobiną erytrolu, uzyskując gładką, lekko kremową masę. Twaróg łączymy z jogurtem naturalnym i śmietaną, tworząc delikatną bazę, którą układamy na talerzu razem z makaronem. Na koniec wszystko udekorować migdałami i świeżymi kawałkami truskawek – gotowe!