Dietetyk kliniczny
dr n. med. i n. o zdr. Marzena Jabczyk
Łączy wiedzę EBM z praktycznymi, prostymi rozwiązaniami, które pomagają poprawiać zdrowie i samopoczucie.
W swojej pracy skupia się na indywidualnym podejściu do pacjenta, wsparciu emocjonalnym oraz edukacji, pomagając krok po kroku wdrażać zmiany. Specjalizuje się w dietetyce klinicznej, a szczególnie pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi czy wielochorobowością. Poza współpracą z pacjentami prowadzi zajęcia dydaktyczne na kierunku Dietetyka oraz jest współautorką zagranicznych publikacji naukowych.
Wykształcenie
Doktor nauk medycznych i nauk o zdrowiu - Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
Magister dietetyki – Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
Licencjat dietetyki klinicznej - Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
Kursy i szkolenia:
- Dietoterapia w zaburzeniach hormonalnych i metabolicznych
- Nietolerancja histaminy (NH) - powszechny ale wciąż niedoceniany problem. Wsparcie dietetyczne i suplementacyjne pacjenta NH
- Diagnostyka laboratoryjna w gabinecie dietetyka
- Zespół Jelita Nadwrażliwego - instrukcja obsługi
Konferencje:
- Wszystkie organizowane przez DNŻ - uczestnik
- Wyzwania Zdrowia Publicznego - prelegent
- Endocrine Society of Endocrinology - autor
- Dietetyki Gerontologicznej - prelegent
Doświadczenie
Od 2020 r. Związana z Katedrą z Katedrą Profilaktyki Chorób Metabolicznych przy Zakładzie Chorób Żywieniowozależnych, gdzie prowadzi zajęcia dydaktyczne oraz badania naukowe.
Poza działalnością naukową angażuje się we współprace dietetyczne, w DNŻ prowadzi także konsultacje dietetyczne on-line w języku angielskim.
Hobby
Miłośniczka Włoch i dobrego espresso. Poszukiwaczka nowinek medycznych, za co też ceni swoją pracę. Ma wiele pomysłów naraz, a w wyciszeniu pomaga jej aktywność fizyczna.