
Dietetyk kliniczny
Małgorzata Tymcio
Wspiera pacjentów w przywracaniu zdrowia i dobrego samopoczucia poprzez przygotowanie spersonalizowanych planów i zaleceń żywieniowych. Wie, że dopasowanie ich do możliwości i preferencji swoich podopiecznych to klucz do sukcesu. Jest zwolenniczką prostych rozwiązań w drodze do nauki zdrowych nawyków żywieniowych, a w swoim podejściu do pracy z pacjentem stawia na jego edukację żywieniową. Specjalizuje się w pracy z pacjentami, którzy pragną odzyskać komfort trawienny, a także w dietoterapii cukrzycy, insulinooporności i chorób układu krążenia.
Wykształcenie
Licencjat – Dietetyka, Uniwersytet Rzeszowski
Magister – Dietetyka, Uniwersytet Rzeszowski
Kursy i szkolenia:
- Diagnostyka laboratoryjna w pracy dietetyka
- Dietoterapia w zespole jelita nadwrażliwego
- SIBO w praktyce
- SIBO z perspektywy dietetyka
Konferencje:
- Medyczne Aspekty Żywienia Człowieka
- Dietetyk XXI wieku
Doświadczenie
Pracuje głównie z osobami cierpiącymi na IBS, SIBO lub innymi, często niezdiagnozowanymi problemami w osiągnięciu komfortu trawiennego i dobrego samopoczucia po posiłkach. Ponadto pracuje z pacjentami chorującymi na cukrzycę, insulinooporność, choroby układu krążenia, a także przygotowuje plany żywieniowe dla kobiet w ciąży oraz w okresie laktacji.
Hobby
W wolnym czasie stara się pogłębiać swoją wiedzę na temat zdrowia oraz eksperymentować z nowymi przepisami, a łączenie pracy dietetyka i roli mamy motywuje ją do ciągłego poszerzania wiedzy na temat zdrowego stylu życia w kontekście dbania o zdrowie całych rodzin. Fanka dobrej powieści i seriali kryminalnych.