
Dietetyk kliniczny
Agata Porębska-Barycka
Pomaga pacjentom odzyskać komfort trawienny i poprawić jakość życia dzięki indywidualnie dopasowanej diecie. Łączy wiedzę kliniczną ze wsparciem psychodietetycznym, pomagając pacjentom zrozumieć wpływ diety na samopoczucie i nauczyć się słuchać własnego organizmu. Stawia na praktyczne i skuteczne rozwiązania, które można wdrożyć na co dzień – bez skomplikowanych schematów i zbędnych ograniczeń.
Wykształcenie
Licencjat – Dietetyka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Kursy i szkolenia:
- SIBO w praktyce
- Fitoterapia w SIBO - podejście praktyczne
- Dietoterapia w Zespole Jelita Drażliwego
- Psychologia dla dietetyka
- Psychodietetyka w praktyce
Konferencje:
- 10. Kujawsko-Pomorski Dzień Gastroenterologiczny
- Konferencja Psychodietetyki
- Konferencja Psychodietetyka - Fakty i Mity
Doświadczenie
Specjalizuje się głównie w dietoterapii schorzeń przewodu pokarmowego, takich jak m.in. SIBO, IMO, IBS, nieswoiste choroby zapalne jelit, choroba wrzodowa czy refluks. Wspiera także pacjentów z nietolerancją histaminy, insulinoopornością, cukrzycą typu I i II, PCOS, chorobami tarczycy.
Hobby
Zamiłowanie do tematów żywienia wplata w pasję do gotowania i pstryka fajne fotki przygotowanym potrawom. Prywatnie wielbicielka polskich gór, pizzy neapolitańskiej i kotów. Stała bywalczyni na siłce. Od 2 lat odkrywa USA i podróżuje w każdej wolnej chwili.