
Tortilla z pastą jajeczną
Tortilla z pastą jajeczną – oto śniadaniowa wersja tortilli, lekka, lecz bardzo sycąca!
Przygotowanie tego posiłku zajmie Ci około 15-20 minut. Tortilla świetnie nadaje się do zabrania na wynos. Smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis na tortille z pastą jajeczną – pomysł na lekkostrawne śniadanie
Tortille można zaliczyć do produktów lekkostrawnych. Zawierają nieduże ilości błonnika, bo średnio 2-5 g/100 g oraz 4-7 g tłuszczu. Jeżeli jednak dodamy do niej duże ilości kalorycznych produktów (czerwone, przetworzone mięso, tłuste sosy), to może się okazać, że będzie ciężkostrawna. Dlatego też najlepiej wybierać do tortilli niskokaloryczne sosy takie jak keczup, musztarda. Przykładem lekkostrawnego posiłku z użyciem tortilli jest przepis, który znajdziesz poniżej.
Który wariant kaloryczny wybierasz?
Wersja dla kobiet
Tortilla z pastą jajeczną – lista składników
- 50 g (sztuka) – Jajko
- 90 g (1/2 x sztuka) – Ogórek
- 35 g (1/4 x sztuka) – Awokado
- 60 g (sztuka) – Tortilla pełnoziarnista
- 50 g (1/4 x sztuka) – Sałata
- 30 g (plaster) – Twaróg wędzony
- 40 g (2 x łyżka) – Kukurydza
- 15 g (łyżeczka) – Skyr naturalny
- 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
- do smaku – Sól i pieprz
Tortilla z pastą jajeczną – przygotowanie
- Jajka ugotować na twardo.
- Szczypiorek posiekać. Ogórka i awokado pokroić w plasterki.
- Jajka rozgnieść widelcem razem z twarogiem wędzonym, skyrem, szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Tortillę posmarować pastą jajeczną. Ułożyć ogórka, awokado, kukurydzę oraz sałatę. Złożyć na cztery.
Tortilla z pastą jajeczną – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 472 kcal
- Białko: 21,7 g
- Węglowodany: 46,7 g
- Tłuszcze: 22 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 5,2 g
- Błonnik: 9,2 g
- Sód: 569,3 mg
Wersja dla mężczyzn
Tortilla z pastą jajeczną – lista składników
- 100 g (2 x sztuka) – Jajko
- 90 g (1/2 x sztuka) – Ogórek
- 70 g (1/2 x sztuka) – Awokado
- 60 g (sztuka) – Tortilla pełnoziarnista
- 50 g (1/4 x sztuka) – Sałata
- 50 g (1/5 x opakowanie) – Twaróg wędzony
- 40 g (2 x łyżka) – Kukurydza
- 30 g (łyżka) – Skyr naturalny
- 10 g (2 x łyżka) – Szczypiorek
- do smaku – Sól i pieprz
Tortilla z pastą jajeczną – przygotowanie
- Jajka ugotować na twardo.
- Szczypiorek posiekać. Ogórka i awokado pokroić w plasterki.
- Jajka rozgnieść widelcem razem z twarogiem wędzonym, skyrem, szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Tortillę posmarować pastą jajeczną. Ułożyć ogórka, awokado, kukurydzę oraz sałatę. Złożyć na cztery.
Tortilla z pastą jajeczną – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 646kcal
- Białko: 33,1 g
- Węglowodany: 51 g
- Tłuszcze: 35,5 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 7,4 g
- Błonnik: 9,3 g
- Sód: 648,1 mg
Zobacz, jak przygotować pyszne wrapy na śniadanie
Przygotowanie wrapów zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, a następnie trzeba je rozgnieść lub pokroić w kosteczkę i przełożyć do miseczki. Dodajemy wybrane dodatki. Do pasty warto dodać także starte na tarce jajko oraz drobno pokrojone warzywa, np. pomidor lub inne ulubione warzywo. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.
Roladki tortilli? Wybieraj tylko najlepsze produkty
Do przygotowania tortilli warto sprawdzić, czy mamy wysokiej jakości placek, który nie pęka przy zawijaniu. Po nałożeniu pasty jajecznej na tortillę dodajemy starty ser, warzywa oraz ulubione dodatki. Następnie delikatnie zwinąć tortillę w rulon, a jeśli chcemy zrobić roladki z tortilli, należy ją pokroić na kawałki. Tak przygotowane wrapy to świetna przekąska, idealna na każdą okazję.