Rozpocznij dietę dziś. Liczba miejsc jest ograniczona.

00 h
00 m
00 s
Rozpocznij dietę
piada

Piada z farszem a’la gyros

Oto zbilansowane danie z użyciem gotowca, zobacz jak je przygotować krok po kroku! 

Wybierając gotowca zwróć uwagę na jego skład, zawartość soli oraz kwasów tłuszczowych nasyconych. Lista składników powinna być prosta i krótka, a zawartość soli oraz wspomnianych kwasów tłuszczowych jak najmniejsza. Dzięki temu, że skorzystasz w tym przepisie z gotowca, przygotujesz danie zaledwie w 15 minut. 

Wskazówki do przygotowania

Mięso z kurczaka możesz zamienić na mięso z indyka. Jeśli chcesz, aby danie było wegetariańskie, użyj tofu. Pokrój i usmaż je w przyprawach tak samo jak mięso. 

Przepis na piadę z farszem a’la gyros

Oto dwie wersje kaloryczne tego przepisu! 

Wersja dla kobiet – Piada z farszem a’la gyros – lista składników  

  • 100 g (1/3 x sztuka) – Papryka żółta
  • 100 g (szklanka) – Kapusta czerwona
  • 100 g (porcja) – Mięso z piersi kurczaka
  • 60 g (1/2 x sztuka) – Piada
  • 50 g (1/2 x sztuka) – Cebula czerwona
  • 40 g (2 x łyżka) – Kukurydza
  • 20 g (2 x sztuka) – Ogórek konserwowy
  • 15 g (łyżka) – Ketchup
  • 15 g (łyżeczka) – Skyr naturalny
  • 6g (łyżeczka) – Przyprawa Gyros
  • 5 g (ząbek) – Czosnek
  • szczypta – Sól i pieprz

Piada z farszem a’la gyros – przygotowanie

1. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą Gyros. Usmażyć na patelni grillowej.

2. Ketchup wymieszać ze skyrem i rozgniecionym czosnkiem.

3. Warzywa pokroić i połączyć z kurczakiem.

4. Piadę wypełnić farszem, złożyć na pół. Podpiec na suchej patelni lub w grillu elektrycznym.

Piada z farszem a’la gyros – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 476 kcal
  • Białko: 34 g
  • Węglowodany: 64 g
  • Tłuszcze: 9,3 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 0,6 g
  • Błonnik: 9,3 g
  • Sód: 408 mg
gotowiec w użyciu
danie bogate w błonnik
danie idealne na wynos
danie z wysoką zawartością białka

Wersja dla mężczyzn – Piada z farszem a’la gyros – lista składników

  • 120 g (sztuka) – Piada
  • 100 g (1/3 x sztuka) – Papryka żółta
  • 100 g (szklanka) – Kapusta czerwona
  • 100 g (porcja) – Mięso z piersi kurczaka
  • 50 g (1/2 x sztuka) – Cebula czerwona
  • 40 g (2 x łyżka) – Kukurydza
  • 20 g (2 x sztuka) – Ogórek konserwowy
  • 15 g (łyżka) – Ketchup
  • 15 g (łyżeczka) – Skyr naturalny
  • 6 g (łyżeczka) – Przyprawa gyros
  • 5 g (ząbek) – Czosnek
  • szczypta – Sól i pieprz

Piada z farszem a’la gyros – przygotowanie

1. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą Gyros. Usmażyć na patelni grillowej.

2. Ketchup wymieszać ze skyrem i rozgniecionym czosnkiem.

3. Warzywa pokroić i połączyć z kurczakiem.

4. Piadę wypełnić farszem, złożyć na pół. Podpiec na suchej patelni lub w grillu elektrycznym.

Piada z farszem a’la gyros – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 659 kcal
  • Białko: 38,9 g
  • Węglowodany: 92,8 g
  • Tłuszcze: 15,3 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 0,6 g
  • Błonnik: 10,7 g
  • Sód: 408 mg
gotowiec w użyciu
danie bogate w błonnik
danie idealne na wynos
danie z wysoką zawartością białka

Czym jest piada i z jakimi składnikami można ją przygotować?

Piada to cienki, pszenny placek wywodzący się z kuchni włoskiej – podobny do tortilli, ale z nieco innym, delikatniejszym smakiem. Jest szybki w przygotowaniu i bardzo uniwersalny, można ją serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do środka wystarczy dodać ulubione składniki, takie jak ser, rukola, oliwa czy mozzarella, aby stworzyć smaczny posiłek idealny o każdej porze dnia. Dzięki swojej prostocie piady świetnie sprawdzają się zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej.

Włoski placek idealny na śniadanie, obiad i kolację

Piada z farszem a’la gyros to ciekawa wariacja łącząca kuchnię włoską z nutą śródziemnomorską. Cienki pszenny placek można delikatnie podsmażyć na oliwie, a następnie wypełnić soczystym mięsem, warzywami i dodatkiem sosu czosnkowego lub jogurtowego. Nie może zabraknąć też rukoli i mozzarelli, które idealnie uzupełniają smak całości. To danie szybkie, smaczne i bardzo efektowne – idealne zarówno na śniadanie, jak i późniejszy posiłek.

Zobacz również inne nasze przepisy a słodko i słono

Niezależnie od tego, czy masz ochotę na coś słodkiego, czy raczej wytrawnego – nasze przepisy na piady z pewnością Cię zainspirują. Znajdziesz tam zarówno klasyczne połączenia z serem i oliwą, jak i kreatywne wariacje z mozzarellą, rukolą czy domowym sosem. Kuchnia włoska daje tu ogromne pole do popisu – cienki placek możesz wypełnić niemal wszystkim, co lubisz, tworząc szybki i smaczny posiłek w kilka minut.