
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami oraz burratą
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami jak z restauracji w Twoim domu? Trzymaj przepis, który przeniesie Cię wspomnieniami do włoskiej, makaronowej knajpki!
Ten prosty obiad przygotujesz w zaledwie 15 minut. Jak widzisz, lista zakupów nie jest długa, dzięki czemu przygotowanie posiłku nie będzie skomplikowane. Tak skomponowany obiad dostarczy Ci sporą porcję błonnika pokarmowego.
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami + burrata – wskazówki do przygotowania
Makaron kukurydziany możesz zamienić na inny dowolny makaron, najlepiej pełnoziarnisty. Jednak, zmiana makaronu sprawi, że posiłek przestanie być bezglutenowy.
Oto wersja mniej i bardziej kaloryczna:
Wersja dla kobiet
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami + burrata – lista składników
- 150 g (1/4 x sztuka) – Cukinia
- 50 g (1/2 x szklanka) – Makaron kukurydziany
- 50 g (1/3 x opakowanie) – Ser buratta
- 50 g (garść) – Szpinak
- 42 g (6 x plaster) – Pomidory suszone w oleju
- 5 g (ząbek) – Czosnek
- 5 ml (1/2 x łyżka) – Oliwa z oliwek
- szczypta – Sól i pieprz
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i burratą – przygotowanie
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Czosnek posiekać. Cukinię i suszone pomidory pokroić w plasterki.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i cukinię. Chwilę podsmażyć. Dorzucić szpinak, suszone pomidory oraz ugotowany makaron. Doprawić pieprzem i solą.
- Makaron przełożyć na talerz. Na środku położyć ser.
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i burratą – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 528 kcal
- Białko: 18,3 g
- Węglowodany: 58 g
- Tłuszcze: 24,8 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 8,9 g
- Błonnik: 11 g
- Sód: 283 mg
Wersja dla mężczyzn
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i burratą – lista składników
- 150 g (1/4 x sztuka) – Cukinia
- 100 g (1 1/3 x szklanka) – Makaron kukurydziany
- 50 g (1/3 x opakowanie) – Ser buratta
- 50 g (garść) – Szpinak
- 42 g (6 x plaster) – Pomidory suszone w oleju
- 5 g (ząbek) – Czosnek
- 5 ml (1/2 x łyżka) – Oliwa z oliwek
- szczypta – Sól i pieprz
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i burratą – przygotowanie
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Czosnek posiekać. Cukinię i suszone pomidory pokroić w plasterki.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i cukinię. Chwilę podsmażyć. Dorzucić szpinak, suszone pomidory oraz ugotowany makaron. Doprawić pieprzem i solą.
- Makaron przełożyć na talerz. Na środku położyć ser.
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i burratą – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 647 kcal
- Białko: 27,6 g
- Węglowodany: 84,9 g
- Tłuszcze: 26,3 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 8,7 g
- Błonnik: 16,4 g
- Sód: 290 mg
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami oraz burratą – wybierz sprawdzony przepis
To aromatyczne danie doskonale łączy smak świeżego szpinaku i intensywnych suszonych pomidorów. Aby podkreślić głębię smaku, warto użyć kilku ząbków czosnku, które należy krótko smażyć na oliwie przed dodaniem reszty składników. Całość komponuje się w pyszny, kremowy sos, który idealnie otula makaron ugotowany al dente. Na koniec danie można wzbogacić burratą i posypać startym parmezanem dla jeszcze bardziej wyrazistego smaku.
Wolisz opcję mięsną? Możesz wybrać podobny przepis na makaron z kurczakiem
W tej wersji mięso nadaje daniu dodatkowej treściwości, a kremowy sos ze śmietanką podkreśla jego soczystość. Pokrojonego w kostkę kurczaka należy smażyć na złoty kolor wraz z ząbkami czosnku, co wydobędzie głębię smaku. Do sosu warto użyć także suszonych pomidorów i parmezanu, by nadać mu pyszny, lekko słony charakter. Makaron ugotowany al dente doskonale łączy się z aksamitnym sosem, tworząc pełne smaku, sycące danie.