Limitowana Paczka Self Care! 32 produkty w cenie 1!

00 d
00 h
00 m
00 s
Sprawdź paczkę
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami oraz burratą

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami jak z restauracji w Twoim domu? Trzymaj przepis, który przeniesie Cię wspomnieniami do włoskiej, makaronowej knajpki! 

Ten prosty obiad przygotujesz w zaledwie 15 minut. Jak widzisz, lista zakupów nie jest długa, dzięki czemu przygotowanie posiłku nie będzie skomplikowane. Tak skomponowany obiad dostarczy Ci sporą porcję błonnika pokarmowego. 

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami + burrata – wskazówki do przygotowania

Makaron kukurydziany możesz zamienić na inny dowolny makaron, najlepiej pełnoziarnisty. Jednak, zmiana makaronu sprawi, że posiłek przestanie być bezglutenowy.  

Oto wersja mniej i bardziej kaloryczna:

Wersja dla kobiet

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami + burrata – lista składników  

  • 150 g (1/4 x sztuka) – Cukinia
  • 50 g (1/2 x szklanka) – Makaron kukurydziany
  • 50 g (1/3 x opakowanie) – Ser buratta
  • 50 g (garść) – Szpinak
  • 42 g (6 x plaster) – Pomidory suszone w oleju
  • 5 g (ząbek) – Czosnek
  • 5 ml (1/2 x łyżka) – Oliwa z oliwek
  • szczypta – Sól i pieprz

Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i burratą – przygotowanie

  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Czosnek posiekać. Cukinię i suszone pomidory pokroić w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i cukinię. Chwilę podsmażyć. Dorzucić szpinak, suszone pomidory oraz ugotowany makaron. Doprawić pieprzem i solą.
  4. Makaron przełożyć na talerz. Na środku położyć ser.

Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i burratą – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 528 kcal
  • Białko: 18,3 g
  • Węglowodany: 58 g
  • Tłuszcze: 24,8 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 8,9 g
  • Błonnik: 11 g
  • Sód: 283 mg

Wersja dla mężczyzn

Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i burratą – lista składników

  • 150 g (1/4 x sztuka) – Cukinia
  • 100 g (1 1/3 x szklanka) – Makaron kukurydziany
  • 50 g (1/3 x opakowanie) – Ser buratta
  • 50 g (garść) – Szpinak
  • 42 g (6 x plaster) – Pomidory suszone w oleju
  • 5 g (ząbek) – Czosnek
  • 5 ml (1/2 x łyżka) – Oliwa z oliwek
  • szczypta – Sól i pieprz

Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i burratą – przygotowanie

  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Czosnek posiekać. Cukinię i suszone pomidory pokroić w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i cukinię. Chwilę podsmażyć. Dorzucić szpinak, suszone pomidory oraz ugotowany makaron. Doprawić pieprzem i solą.
  4. Makaron przełożyć na talerz. Na środku położyć ser.

Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i burratą – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 647 kcal
  • Białko: 27,6 g
  • Węglowodany: 84,9 g
  • Tłuszcze: 26,3 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 8,7 g
  • Błonnik: 16,4 g
  • Sód: 290 mg

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami oraz burratą – wybierz sprawdzony przepis

To aromatyczne danie doskonale łączy smak świeżego szpinaku i intensywnych suszonych pomidorów. Aby podkreślić głębię smaku, warto użyć kilku ząbków czosnku, które należy krótko smażyć na oliwie przed dodaniem reszty składników. Całość komponuje się w pyszny, kremowy sos, który idealnie otula makaron ugotowany al dente. Na koniec danie można wzbogacić burratą i posypać startym parmezanem dla jeszcze bardziej wyrazistego smaku.

Wolisz opcję mięsną? Możesz wybrać podobny przepis na makaron z kurczakiem

W tej wersji mięso nadaje daniu dodatkowej treściwości, a kremowy sos ze śmietanką podkreśla jego soczystość. Pokrojonego w kostkę kurczaka należy smażyć na złoty kolor wraz z ząbkami czosnku, co wydobędzie głębię smaku. Do sosu warto użyć także suszonych pomidorów i parmezanu, by nadać mu pyszny, lekko słony charakter. Makaron ugotowany al dente doskonale łączy się z aksamitnym sosem, tworząc pełne smaku, sycące danie.