
Kremowa owsianka z kakao i kaszą manną
Próbowałeś kiedyś owsianki z dodatkiem kaszy manny? Jeśli nie, koniecznie musisz to nadrobić!
Owsianka to świetny pomysł na śniadanie. Jest prosta w przygotowaniu, a odpowiednio skomponowana dostarczy Ci energii i nasyci na cały poranek.
Jak przygotować owsiankę z kakao i manną? Wskazówki
Zamiast miodu możesz użyć syropu klonowego. Borówki i jeżyny możesz wymienić na inne owoce jagodowe lub użyć mrożonych. Wymiana mleka krowiego na roślinne, a miodu na syrop klonowy spowoduje, że posiłek będzie wegański. Owsianka smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Która opcja będzie odpowiednia na Twojej diecie?
Wersja dla kobiet
Kremowa, kakaowa owsianko-manna – lista składników
- 150 ml (2/3 x szklanka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
- 50 g (1/3 x opakowanie) – Serek lekki Bieluch
- 60 g (1/2 x sztuka) – Banan
- 60 g (garść) – Jeżyny
- 50 g (garść) – Borówki
- 30 g (3 x łyżka) – Płatki owsiane, górskie
- 12 g (łyżka) – Kasza manna
- 10 g (1/3 x garść) – Orzechy laskowe
- 10 g (2 x łyżeczka) – Erytrol
- 5 g (1/2 x łyżka) – Kakao
- 5 g (1/5 x łyżka) – Miód
Kremowa, kakaowa owsianko-manna – przepis
- Kaszę mannę wymieszać z erytrolem i kakao. Orzechy laskowe posiekać.
- Płatki owsiane zalać mlekiem i gotować od momentu wrzenia około 2 minuty. Po tym czasie zmniejszyć ogień i ciągle mieszając, wsypać stopniowo mieszankę z kaszą. Całość gotować, aż owsianka będzie gęsta.
- Owsiankę zdjąć z palnika i wymieszać z bieluchem. Przełożyć do miski.
- Banana przekroić na pół. Ułożyć na rozgrzanej patelni i dodać miód. Smażyć, aż banan będzie miękki i zarumieniony.
- Owsiankę podać z karmelizowanym bananem, owocami i posiekanymi orzechami.
Kremowa, kakaowa owsianko-manna – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 541 kcal
- Białko: 18,3 g
- Węglowodany: 85 g
- Tłuszcze: 14,2 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 3 g
- Błonnik: 7,8 g
- Sód: 72 mg
Wersja dla mężczyzn
Kremowa, kakaowa owsianko-manna – lista składników
- 250 ml (szklanka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
- 100 g (2/3 x opakowanie) – Serek lekki Bieluch
- 60 g (1/2 x sztuka) – Banan
- 60 g (garść) – Jeżyny
- 50 g (garść) – Borówki
- 40 g (4 x łyżka) – Płatki owsiane, górskie
- 12 g (łyżka) – Kasza manna
- 10 g (1/3 x garść) – Orzechy laskowe
- 10 g (2 x łyżeczka) – Erytrol
- 5 g (1/2 x łyżka) – Kakao
- 5 g (1/5 x łyżka) – Miód
Kremowa, kakaowa owsianko-manna – przygotowanie
- Kaszę mannę wymieszać z erytrolem i kakao. Orzechy laskowe posiekać.
- Płatki owsiane zalać mlekiem i gotować od momentu wrzenia około 2 minuty. Po tym czasie zmniejszyć ogień i ciągle mieszając, wsypać stopniowo mieszankę z kaszą. Całość gotować, aż owsianka będzie gęsta.
- Owsiankę zdjąć z palnika i wymieszać z bieluchem. Przełożyć do miski.
- Banana przekroić na pół. Ułożyć na rozgrzanej patelni i dodać miód. Smażyć, aż banan będzie miękki i zarumieniony.
- Owsiankę podać z karmelizowanym bananem, owocami i posiekanymi orzechami.
Kremowa, kakaowa owsianko-manna – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 622 kcal
- Białko: 27,7 g
- Węglowodany: 101,5 g
- Tłuszcze: 18 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 4,1 g
- Błonnik: 8,5 g
- Sód: 117,5 mg
Owsianka – porcja idealna na śniadanie
Kakaowa owsianka z dodatkiem kaszy manny to smaczny i szybki sposób na pożywne śniadanie, które dostarczy energii na cały poranek. Dla podkręcenia smaku można dodać również szczyptę cynamonu, który nada owsiance przyjemnie korzenny aromat. To doskonałe źródło błonnika oraz witamin, zwłaszcza witaminy B, wspierającej układ nerwowy. Jeśli chcesz sprawdzić, jak różne dodatki wpływają na smak, eksperymentuj z owocami, orzechami lub odrobiną syropu klonowego.
Wybieraj najlepsze produkty – orzechy, płatki owsiane
Dobrze skomponowane śniadanie zaczyna się od wyboru jakościowych składników. Orzechy i płatki owsiane to duet idealny – dostarczają nie tylko cennych tłuszczów i błonnika, ale również witamin, takich jak witamina E, znana ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Warto dodawać je do owsianki, jogurtu lub smoothie, by wzbogacić smak i wartości odżywcze posiłku.
Porada dla dbających o zdrową dietę: wybieraj orzechy niesolone i nieprażone, a płatki owsiane najlepiej w wersji górskiej, które zachowują więcej składników odżywczych. Nie zapomnij też regularnie sprawdzić świeżości produktów, aby cieszyć się ich pełnią smaku i wartości.