
Zupa krem pomidorowy z grzankami
Zupy kremy kojarzą Ci się z długim czasem przygotowania? Ten przepis wykonasz w zaledwie kilkanaście minut, sprawdź!
Nasza zupa krem dostarczy Ci aż 26,5 gramów oraz 57,3 gramów białka (w zależności od wariantu, który wybierzesz). To naprawdę sporo! Krem pomidorowy nasyci Cię na długo również za sprawą wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Dodatkowo, jedząc taką zupę dostarczysz ogromnej porcji warzyw!
Ile warzyw jeść dziennie?
Warzywa są bardzo niedocenianym składnikiem codziennej diety. Jedz ich minimum 400 gramów dziennie (to przykładowo pół brokuła + duży pomidor + jabłko), choć lepszym wyborem będzie zbliżanie się nawet do 800 g w ciągu dnia. Warto jeść warzywa, a jeśli nie lubisz spożywać ich na surowo, zacznij od przygotowywania zup kremów czy warzywnych sosów.
Przepis na krem pomidorowy z grzankami
Sprawdź przepis!
Wersja dla kobiet – Krem pomidorowy z grzankami – lista składników
- 240 g (puszka) – Pomidory krojone w puszce
- 60 g (1/2 x opakowanie) – Mozzarella light
- 60 g (4 x łyżka) – Przecier pomidorowy
- 50 g (1/3 x opakowanie) – Skyr naturalny
- 50 g (1/2 x sztuka) – Cebula
- 50 g (sztuka) – Marchew
- 35 g (kromka) – Chleb żytni razowy
- 12 g (2 x łyżeczka) – Pietruszka, liście
- 10 g (łyżka) – Pestki dyni
- 5 ml (łyżeczka) – Oliwa z oliwek
- 5 g (ząbek) – Czosnek
- szczypta – Sól, pieprz, bazylia, oregano
Krem pomidorowy z grzankami – przygotowanie
1. Czosnek i cebulę posiekać. Marchewkę pokroić w plasterki.
2. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, czosnek i marchewkę.
3. Dodać pomidory z puszki, przecier, zioła i dusić do miękkości.
4. Dodać pół szklanki wody i zagotować.
5. Całość zblendować z mozzarellą.
6. Pieczywo pokroić w kostkę i podpiec na suchej patelni do zarumienienia razem z pestkami dyni.
7. Gotową zupę podać ze skyrem, grzankami i pestkami dyni.
Krem pomidorowy z grzankami – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 426,3 kcal
- Białko: 26,5 g
- Węglowodany: 44,3 g
- Tłuszcze: 15,9 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 1,9 g
- Błonnik: 11,6 g
- Sód: 692 mg



Wersja dla mężczyzn – Krem pomidorowy z grzankami – lista składników
- 240 g (puszka) – Pomidory krojone w puszce
- 120 g (opakowanie) – Mozzarella light
- 75 g (1/2 x opakowanie) – Skyr naturalny
- 70 g (2 x kromka) – Chleb żytni razowy
- 60 g (4 x łyżka) – Przecier pomidorowy
- 50 g (1/2 x sztuka) – Cebula
- 50 g (sztuka) – Marchew
- 12 g (2 x łyżeczka) – Pietruszka, liście
- 10 g (łyżka) – Pestki dyni
- 10 ml (łyżka) – Oliwa z oliwek
- 5 g (ząbek) – Czosnek
- szczypta – sól, pieprz, bazylia, oregano
Krem pomidorowy z grzankami – przygotowanie
1. Czosnek i cebulę posiekać. Marchewkę pokroić w plasterki.
2. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, czosnek i marchewkę.
3. Dodać pomidory z puszki, przecier, zioła i dusić do miękkości.
4. Dodać pół szklanki wody i zagotować.
5. Całość zblendować z mozzarellą.
6. Pieczywo pokroić w kostkę i podpiec na suchej patelni do zarumienienia razem z pestkami dyni.
7. Gotową zupę podać ze skyrem, grzankami i pestkami dyni.
Krem pomidorowy z grzankami – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 651,5 kcal
- Białko: 57,3 g
- Węglowodany: 68,9 g
- Tłuszcze: 16,3 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 2,8 g
- Błonnik: 14,9 g
- Sód: 810 mg



Kremowa zupa pomidorowa na bulionie warzywnym – prosty i pyszny obiad
Jeśli marzysz o szybkim i pysznym obiedzie, kremowa zupa pomidorowa przygotowana na bazie bulionu warzywnego będzie strzałem w dziesiątkę! Dzięki połączeniu soczystych pomidorów, aromatycznych przypraw i delikatnego bulionu, zupa zyskuje wyjątkową głębię smaku i kremową konsystencję. Dodatek mozzarelli i skyru sprawia, że danie jest nie tylko sycące, ale też bogate w białko. Idealnie sprawdzi się z chrupiącymi grzankami i posypką z pestek dyni.
Aromatyczna zupa krem z pomidora na bulionie – idealny na każdą porę roku
Nasza aromatyczna zupa pomidorowa bazuje na delikatnym bulionie warzywnym, który podkreśla naturalną słodycz pomidorów i marchewki. Wzbogacona o przyprawy takie jak bazylia i oregano, staje się nie tylko rozgrzewająca, ale także niezwykle kremowa i lekka. Połączenie bulionu, warzyw i mozzarelli daje efekt pełnego, głębokiego smaku, który świetnie komponuje się z chrupiącymi grzankami i pestkami dyni.