
Frittata z kalafiorem i porem
Frittata czyli tradycyjna, włoska potrawa przypominająca omlet lub jajeczną zapiekankę. Poznaj naszą wersję tego dania!
Frittata brzmi jak skomplikowane, czasochłonne danie? Wcale tak nie jest! Nasza wersja jest prosta i szybka w przygotowaniu. Do tego posiłek jest świetnie zbilansowany, dzięki czemu nasyci Cię na długie godziny.
Czy wiesz, że…
Kalafior to dobre źródło witaminy C? W tym warzywie znajdziemy jej 69 mg/100 g. Dlatego zdecydowanie warto jeść kalafiory!
Przepis na frittatę z kalafiorem i porem
Wersja dla kobiet – Frittata z kalafiorem i porem – lista składników
- 100 g (2 x sztuka) – Jaja kurze
- 100 g (porcja) – Kalafior
- 70 g (2 x kromka) – Chleb żytni razowy
- 70 g (1/2 x sztuka) – Por
- 50 g (1/2 x sztuka) – Cebula
- 30 g (1/4 x opakowanie) – Mozzarella light
- 20 g (garść) – Rukola
- 15 ml (łyżka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
- 5 ml (łyżeczka) – Oliwa z oliwek
- 5 g (ząbek) – Czosnek
- szczypta – Sól, pieprz
Frittata z kalafiorem i porem – przygotowanie
1. Cebulę, czosnek, por oraz kalafior drobno posiekać.
2. Warzywa podsmażyć na oliwie, na małym ogniu do zarumienienia.
3. W międzyczasie jajka wymieszać z mlekiem, solą i pieprzem.
4. Warzywa zalać jajkami i posypać mozzarellą. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i smażyć do ścięcia się jajek.
5. Gotowego omleta podać z pieczywem.
Frittata z kalafiorem i porem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet
- Kalorie: 491,4 kcal
- Białko: 27,9 g
- Węglowodany: 52,2 g
- Tłuszcze: 19 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 4 g
- Błonnik: 12,5 g
- Sód: 560 mg



Wersja dla mężczyzn – Frittata z kalafiorem i porem – lista składników
- 150 g (3 x sztuka) – Jaja kurze
- 105 g (3 x kromka) – Chleb żytni razowy
- 100 g (porcja) – Kalafior
- 70 g (1/2 x sztuka) – Por
- 60 g (1/2 x opakowanie) – Mozzarella light
- 50 g (1/2 x sztuka) – Cebula
- 30 ml (2 x łyżka) – Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu
- 20 g (garść) – Rukola
- 5 ml (łyżeczka) – Oliwa z oliwek
- 5 g (ząbek) – Czosnek
- szczypta – Sól, pieprz
Frittata z kalafiorem i porem – przygotowanie
1. Cebulę, czosnek, por oraz kalafior drobno posiekać.
2. Warzywa podsmażyć na oliwie, na małym ogniu do zarumienienia.
3. W międzyczasie jajka wymieszać z mlekiem, solą i pieprzem.
4. Warzywa zalać jajkami i posypać mozzarellą. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i smażyć do ścięcia się jajek.
5. Gotowego omleta podać z pieczywem.
Frittata z kalafiorem i porem – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn
- Kalorie: 686,1 kcal
- Białko: 49,5 g
- Węglowodany: 72,3 g
- Tłuszcze: 22,1 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 5,6 g
- Błonnik: 16 g
- Sód: 710 mg



Porcja idealna na śniadanie jak i kolację
Frittata z kalafiorem to świetna propozycja na każdą porę dnia – sprawdzi się zarówno jako pożywne śniadanie, lekka kolacja, jak i szybki lunch. Dzięki prostym składnikom i pełni smaku, możesz się nią cieszyć o każdej godzinie, bez względu na okazję.
Wybieraj tylko najlepsze, zdrowe składniki
Sekret udanej frittaty tkwi w jakości produktów. Wybieraj świeże jajka, dojrzałego pomidora i jędrne różyczki kalafiora – to one budują smak dania. W misce mieszaj składniki delikatnie, by zachować ich strukturę. Używając patelni z rączką odporną na piekarnik, możesz łatwo przejść od smażenia do zapiekania, zachowując wszystkie aromaty. Wierzch możesz udekorować świeżymi ziołami, które dodadzą koloru i świeżości każdemu kęsowi.