Rozpocznij dietę dziś. Liczba miejsc jest ograniczona.

00 h
00 m
00 s
Rozpocznij dietę
domowa granola z patelni

Orzechowo-czekoladowa domowa granola z patelni

Po co kupować granolę, skoro możesz przygotować ją sam na patelni! 

Czytasz skład marketowej granoli i na pierwszym miejscu w składzie widzisz CUKIER. Sięgasz po granolę z lepszym składem, ale jej cena Cię przeraża. Co wtedy? Przygotuj  domową granolę w kilka minut! Nie potrzebujesz nawet piekarnika, wykonasz ją na patelni.

Wskazówki do przygotowania 

Wykorzystaj dowolny pudding proteinowy. Orzechy laskowe możesz zamienić na inne, dowolne orzechy, świetnie sprawdzą się orzechy włoskie, migdały czy pistacje. Płatki orkiszowe z powodzeniem zastąpią płatki owsiane – są tańsze i łatwiej dostępne. Miód możesz zastąpić syropem klonowym.

Orzechowo-czekoladowa domowa granola z patelni – przepis

Którą opcję wybierasz? Tę bardziej czy mniej kaloryczną?

Wersja dla kobiet – Orzechowo-czekoladowa granola z patelni – lista składników 

  • 200 g (opakowanie) – Pudding proteinowy o smaku czekoladowym
  • 70 g (garść) – Maliny
  • 70 g (garść) – Borówki
  • 30 g (3 x łyżka) – Płatki orkiszowe
  • 15 g (1/2 x garść) – Orzechy laskowe
  • 10 g (kostka) – Czekolada gorzka
  • 5 g (1/5 x łyżka) – Miód

Orzechowo-czekoladowa granola z patelni – przygotowanie

1. Orzechy posiekać.

2. Podprażyć na patelni orzechy oraz płatki. Gdy będą zarumienione, dodać miód i dokładnie wymieszać

3. Granolę przełożyć na talerzyk do wystygnięcia.

4. Po tym czasie dodać posiekaną czekoladę.

5. Granolę podać z puddingiem oraz owocami leśnymi.

Orzechowo-czekoladowa granola z patelni – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla kobiet

  • Kalorie: 525,5 kcal
  • Białko: 30 g
  • Węglowodany: 62 g
  • Tłuszcze: 17,5 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 2,8 g
  • Błonnik: 11,6 g
  • Sód: 2,5 mg
danie bogate w błonnik
danie z wysoką zawartością białka
danie wegetariańskie

Wersja dla mężczyzn – Orzechowo-czekoladowa granola z patelni – lista składników  

  • 200 g (opakowanie) – Pudding proteinowy o smaku czekoladowym
  • 70 g (garść) – Maliny
  • 70 g (garść) – Borówki
  • 50 g (5 x łyżka) – Płatki orkiszowe
  • 30 g (garść) – Orzechy laskowe
  • 10 g (1/3 x łyżka) – Miód
  • 10 g (kostka) – Czekolada gorzka

Orzechowo-czekoladowa granola z patelni – przygotowanie

1. Orzechy posiekać.

2. Podprażyć na patelni orzechy oraz płatki. Gdy będą zarumienione, dodać miód i dokładnie wymieszać

3. Granolę przełożyć na talerzyk do wystygnięcia.

4. Po tym czasie dodać posiekaną czekoladę.

5. Granolę podać z puddingiem oraz owocami leśnymi.

Orzechowo-czekoladowa granola z patelni – wartości odżywcze na 1 porcję – wersja dla mężczyzn

  • Kalorie: 712 kcal
  • Białko: 34,9 g
  • Węglowodany: 81 g
  • Tłuszcze: 27,6 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,5 g
  • Błonnik: 15,3 g
  • Sód: 3,1 mg
danie bogate w błonnik
danie z wysoką zawartością białka
danie wegetariańskie

Domowa granola – idealna na śniadanie lub do koktajlu

Domowa orzechowo-czekoladowa granola z patelni to świetna opcja na szybkie i zdrowe śniadanie. Możesz ją dodać do jogurtu naturalnego lub zmiksować w koktajlu owocowym, aby wzbogacić jego smak i dostarczyć dodatkowej porcji energii. Przygotowana na patelni z odrobiną oleju kokosowego i odrobiną cynamonu, granola nie tylko pięknie pachnie, ale także zachwyca chrupiącą teksturą. Przechowuj ją w szczelnym słoiku, aby codziennie cieszyć się świeżym i pysznym dodatkiem do różnych posiłków.

Granolę możesz zrobić bez piekarnika – tylko patelnia i kilka składników

Nie potrzebujesz piekarnika, aby cieszyć się domową, kokosową granolą o idealnie chrupiącej strukturze. Wystarczy podprażyć orzechy i płatki na suchej patelni, dodać odrobinę oleju kokosowego i szczyptę cynamonu, a następnie dosłodzić całość miodem lub syropem klonowym. Tak przygotowaną mieszankę możesz przełożyć do słoika i używać jako dodatek do śniadaniowego jogurtu, koktajlu lub po prostu chrupać solo. To szybki, zdrowy sposób na urozmaicenie codziennego menu!