Dieta kapuściana – popularna, ale szkodliwa. Efekty, przepis na zupę, opinie, jadłospis
Dieta kapuściana to jedna z najbardziej popularnych diet cud, która swoją bardzo niską kalorycznością ma pomóc w odchudzaniu. Trwa tylko 7 dni, ale jest bardzo monotonna i rygorystyczna, a wraz z utratą kilku kilogramów musisz liczyć się z efektem jo-jo i koszmarami nocnymi o kapuście.
Spis treści
- Dieta kapuściana – opis
- Zasady diety kapuścianej
- Przepis na zupę kapuścianą
- Dieta kapuściana – darmowy jadłospis
- Skuteczność i efekty diety kapuścianej
- Opinie o diecie kapuścianej
- Jaką dietę stosować po diecie kapuścianej
- Podsumowanie
Dieta kapuściana – opis
Dieta kapuściana, nazywana też czasami dietą prezydenta, bazuje na codziennym spożywaniu zupy kapuścianej, małym dodatku warzyw i owoców.
Prezydent Aleksander Kwaśniewski podczas jej stosowania schudł, aż 20 kg! Ale nie obyło się bez dodatkowej aktywności fizycznej. My w naszej praktyce nikomu nie polecamy stosowania tej diety – jest rygorystyczna, nie uczy prawidłowych nawyków żywieniowych i drastycznie zwiększa szansę na efekt jo-jo.
Przeczytaj także: Jak Sylwia schudła 23 kg w wieku 40 lat i dlaczego po 3 latach nadal nie ma efektu jo-jo?
Zasady diety kapuścianej
Przez pierwsze dni diety kapuścianej jedyny pokarm, jaki można jeść, to zupa z kapusty, nawet do 3 razy dziennie. Dodatkowo można pozwolić sobie na małą ilość warzyw i jednego owoca (oprócz banana). Do tego należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu.
Od 4 do 7 dnia można do diety włączyć mięso, większą ilość warzyw oraz owoców.
Nie należy stosować diety kapuścianej dłużej niż 7 dni, ponieważ jest ona bardzo niedoborowa w składniki odżywcze.
Jak widzisz, zasady diety kapuścianej są bardzo rygorystyczny i mało kto wytrzyma na takiej diecie, a efektem bardzo często są napady na słodycze, słone przekąski i inne produkty wysokokaloryczne [1].
Przeczytaj także: Jak przestać jeść słodycze?
Potrzebujesz konsultacji z dietetykiem? Przestań się dręczyć i oddaj się w ręce specjalisty. Pomogliśmy ponad 20 000 osób osiągnąć cel, a nasza opinia w Google to 5/5 na podstawie ponad 390 opinii. Szybkie, smaczne i indywidualne diety online to nasza specjalność.
Przepis na zupę kapuścianą
Podstawą diety kapuścianej jest zupa, którą należy spożywać przez cały tydzień.
Składniki na zupę kapuścianą:
- duża główka białej lub włoskiej kapusty, opcjonalnie 3 kg kapusty kiszonej, opłukanej z nadmiaru soli,
- 6 sztuk cebuli,
- 2 papryki,
- pęczek selera naciowego,
- 6 świeżych pomidorów, lub z puszki bez dodatku soli.
- przyprawy: pieprz, czosnek, chili.
Pamiętaj, aby nie dodawać soli do zupy!
Sposób przygotowania:
- Umyć warzywa i pokroić w kostkę.
- Do garnka dodać łyżkę oliwy z oliwek i smażyć warzywa, aż lekko zmiękną.
- Zalać wodą i gotować około 20 minut.
- Dodać przyprawy.
Tak przygotowaną zupę należy jeść przez cały tydzień diety kapuścianej. Można zastosować również przepis Ewy Wachowicz na zupę kapuścianą. Różni się ona dodatkiem kopru włoskiego, czosnku, natki pietruszki oraz przypraw m.in.: liścia laurowego, ziół prowansalskich oraz ziela angielskiego.
Dieta kapuściana – jadłospis
Podstawowym elementem jadłospisu diety kapuścianej, jest spożywanie codziennie około 2-3 porcji zupy z kapusty. Dodatkowo w diecie można pozwolić sobie na małe ilości warzyw i owoców. Należy pamiętać o niedodawaniu soli do posiłków.
Poniżej przedstawiamy 3-dniowy jadłospis diety kapuścianej. Każdy dzień diety wynosi około 700 kcal, dodatkowo zawiera około:
- 28 g białka,
- 8 g tłuszczu,
- 100 g węglowodanów,
- i aż 43 g błonnika.
Oprócz bardzo małej ilości energii, białka i tłuszczu. Zawiera on niską zawartość składników mineralnych. Przykładowy dzień diety zawiera:
- 250 mg magnezu, co odpowiada 78 % RDA (zalecane dzienne spożycie)
- 5 mg cynku, co odpowiada 62% RDA
- 9 mg żelaza, co odpowiada 50% RDA
- 570 mg fosforu, co odpowiada 81% RDA
Skuteczność i efekty diety kapuścianej
Po tygodniu stosowania diety kapuścianej, efektem może być spadek masy ciała nawet do 6 kg!
Nie ma co się dziwić, kaloryczność jadłospisu na diecie kapuścianej wynosi tylko 700 kcal!
Jak każda dieta bardzo niskokaloryczna, będzie skutkować spadkiem masy ciała. W przypadku osób bardzo otyłych badania pokazują, że szybka redukcja masy ciała może poprawić ich zdrowie. Na przykład u osób z cukrzycą typu II redukcja masy ciała już o 3 % skutkowała poprawą tolerancji glukozy oraz spadkiem stężenia trójglicerydów, natomiast redukcja masy ciała o 5% wpływała na spadek ciśnienia tętniczego krwi oraz lipoproteiny LDL – potocznie nazywaną „złym cholesterolem” [2]. Takie diety jednak nie powinny być niedoborowe, tak bardzo restrykcyjne i monotonne. Nie ma to nic wspólnego z „dietą leczniczą”, na którą często powołują się autorzy i osoby ją stosujące.
Należy pamiętać, że o ile po tygodniu stosowania diety kapuścianej wrócimy do poprzednich nawyków żywieniowych, to czeka nas efekt jo-jo.
Przeczytaj także: Top 3 błędy, które niszczą Twoją pracę nad sylwetką
Aby poprawić swoje zdrowie i sylwetkę wcale nie trzeba uciekać się do tak ograniczających diet. Nasi pacjenci niejednokrotnie osiągali swoje cele i poprawiali zdrowie, stosując model żywieniowy wygodny dla nich.
Opinie o diecie kapuścianej
Mimo że dieta kapuściana powinna trwać bardzo krótko, niewielu osobom udaje się wytrzymać do końca. Wśród objawów bardzo często ludzie ją stosujący wymieniają:
- wzdęcia, ból brzucha.
- mdłości,
- brak energii,
- rozdrażnienie,
- chęć na słodycze.
Dieta kapuściana – opinia dietetyka
Kapusta jest cennym produktem, zawierającym pewne ilości polifenoli, witaminy C, niacyny, kwasu foliowego, beta-karotenu, selenu, wapnia, magnezu, potasu czy żelaza, wciąż są to zbyt małe ilości, aby odpowiednio zbilansować dietę [3]. Bazowanie w swoim żywieniu na samej kapuście jest bardzo niedoborowe.
Dieta kapuściana zawiera bardzo małe ilości białka, co w trakcie redukcji masy ciała jest bardzo dużym błędem. Białko jako makroskładnik, poprzez syntezę białek mięśniowych „chroni” nasze mięśnie przed ich rozpadem, a to ilość masy mięśniowej odpowiada za nawet 80% naszej spoczynkowej przemiany materii (RMR) [4]. Dlatego jej spadek będzie związany z mniejszym spalaniem kalorii w ciągu dnia! Tym łatwiej wtedy o efekt jo-jo [5].
Wzdęcia i bóle brzucha mogą być związane z dużą ilością tzw. FODMAPów, czyli fermentujących węglowodanów, które prowadzą do zwiększenia ilości wody i gazów w jelicie [6]. Dlatego niektóre osoby, podczas stosowania diety kapuścianej, nie unikną problemów z przewodem pokarmowym.
Przeczytaj także: Dieta Low FODMAP – opis i przykładowy jadłospis
Podsumowując, dieta kapuściana ma zdecydowanie więcej wad niż zalet i nie rekomendujemy jej stosowania, nawet w ujęciu krótkoterminowym.
Jaką dietę stosować po diecie kapuścianej
Najprościej i najbezpieczniej będzie po prostu nie zaczynać diety kapuścianej, ale jeśli ktoś mimo wszystko chce spróbować wytrzymać na tak hardcorowej sposobie żywienia, to jedyną możliwością trwałej utraty masy ciała po stosowaniu diety kapuścianej będzie przejście na dietę z deficytem energetycznym zaraz po niej.
Aby jednak wytrzymać na niej dłużej niż kilka tygodni, najlepszym rozwiązaniem będzie powolne zmienianie nawyków, bazowanie na produktach nieprzetworzonych i dużej objętości posiłków. Odpowiednia dieta nie tylko musi być zbilansowana, ale także łatwa w utrzymaniu, np. dieta IIFYM [7].
Podsumowanie
- Stosowanie diety kapuścianej wiąże się z dużym ryzykiem niedoborów pokarmowych, brakiem energii i problemami ze strony przewodu pokarmowego.
- Jest niezwykle rygorystyczna i większość osób musi się liczyć z efektem jo-jo po stosowaniu diety kapuścianej.
- Może zmniejszać naszą spoczynkową przemianę materii, a więc po zakończeniu diety kapuścianej będziesz spalać mniej kalorii!
- Nie zalecamy stosować takiego modelu diety, postaw na zdrową dietę z ujemnym bilansem energetycznym i schudnij w zdrowy sposób
Piśmiennictwo
- Linardon J. The relationship between dietary restraint and binge eating: Examining eating-related self-efficacy as a moderator. Appetite. 2018 Aug 1;127:126-129
- Ryan DH, Yockey SR. Weight Loss and Improvement in Comorbidity: Differences at 5%, 10%, 15%, and Over. Curr Obes Rep. 2017;6(2):187-194.
- Justyna Szwejda-Grzybowska. Antykancerogenne składniki warzyw kapustnych i ich znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”. XLIV (4), s. 1039–1046, 2011.
- Gupta RD, Ramachandran R, Venkatesan P i wsp.: Indirect Calorimetry: From Bench to Bedside Indian J Endocrinol Metab 2017 Jul-Aug; 21(4): 594–599.
- Von Loeffelholz C, Birkenfeld A The Role of Non-exercise Activity Thermogenesis in Human Obesity. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000-2018 Apr 9.
- Bellini M, Tonarelli S, Nagy AG, Pancetti A, Costa F, Ricchiuti A, de Bortoli N, Mosca M, Marchi S, Rossi A. Low FODMAP Diet: Evidence, Doubts, and Hopes. Nutrients. 2020 Jan 4;12(1):148.
- Sirpa Soini, Pertti Mustajoki & Johan G Eriksson (2016) Weight loss methods and changes in eating habits among successful weight losers, Annals of Medicine, 48:1-2, 76-82.