Brownie z batatów - dietetyczne ciasto o czekoladowym smaku!

Brownie z batatów – dietetyczne ciasto!

Brownie z batatów

Brownie z batatów – dietetyczne ciasto!

Brownie z batatów charakteryzuje się niesamowicie delikatnym, głębokim smakiem czekolady. Dodatkowo dostarcza pokaźnej ilości składników mineralnych, witamin i polifenoli co czyni je niezwykle atrakcyjnym. Brownie z batatów doskonale sprawdzi się jako przekąska do porannej kawusi (tutaj przeczytasz dlaczego warto ją pić).

Składniki na brownie z batatów

Ciasto:

  • 420g batatów (2 sztuki),
  • 120g mąki jaglanej (12 łyżek),
  • 112g jaj kurzych (2 sztuki),
  • 24g gorzkiej czekolady (4 kostki)
  • 100g daktyli suszonych (20 sztuk),
  • 125g borówek amerykańskich (1 paczka),
  • 45g kakao gorzkiego (4,5 płaskiej łyżki),
  • 70g ksylitolu (10 łyżeczek),
  • 10g sody oczyszczonej (2 łyżeczki)

Polewa:

  • 30g gorzkiej czekolady (5 kostek)
  • 5g oleju kokosowego (łyżeczka)

Brownie z batatów

Sposób przygotowania brownie z batatów

Moja droga, poniżej znajduje się ilustracja opisująca główne procesy niezbędne do uzyskania fit-smakołyku. Niemniej jednak, pokrótce każdy z nich opiszemy, abyś była pewna jak łatwo przyrządzić dietetyczne ciasto!

1. Aby nie tracić czasu, na wstępie obierz bataty, pokrój w średniej wielkości kawałki i ugotuj do miękkości. Do miski wsyp daktyle i zalej je gorącą wodą.

2. W czasie, gdy bataty (droższy kuzyn ziemniaka, który nie tuczy) poddawane są obróbce termicznej – zajmij się resztą. Jaja dokładnie zmiksuj z ksylitolem (a w tym czasie przeczytaj czy jaja są zdrowe)

3. W drugiej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę jaglaną, kakao i sodę.

4. Kiedy bataty się ugotują, ostudź je i dokładnie zblenduj razem z namoczonymi daktylami!

5. Dietetyczne ciasto już prawie gotowe! Wymieszaj teraz dokładnie zawartość trzech misek (jaja z ksylitolem, suche składniki i zblendowane bataty), dodaj do niej 20g czekolady pokruszonej czekolady (tak, żeby nikt nie widział! :))

6. Zbliżamy się ku końcowi. Wyłóż całą masę, ułóż na wierzchu boróweczki (lub inny owoc) i wrzuć na pół godzinki do piekarnika o temperaturze 180 stopni.

7. Pod koniec pieczenia rozpuść 30g czekolady z łyżeczką oleju kokosowego (tutaj przeczytasz dlaczego nie warto z nim przesadzać) w kąpieli wodnej. Po wyciągnięciu pachnącego ciacha polej je czeko-masą i częstuj bliskich prozdrowotnym wypiekiem!

Brownie z batatów

Brownie z batatów dostarczy Ci w kawałku

  • 115 kcal (mniej niż jeden banan),
  • 3 g białka
  • 2,2 g tłuszczów,
  • 18,8 g węglowodanów,
  • 2,5 g błonnika pokarmowego.

Do tego, dietetyczne ciasto jest bogactwem polifenoli pochodzących z kakao, borówek, batatów i czekolady!

W całej blaszce wartości są następujące: 1840kcal, 48g białka, 30g tłuszczów, 300g węglowodanów, 40g błonnika pokarmowego.

Autorką przepisu jest KuchArka – po więcej wyśmienitych przepisów zapraszamy Cię na Jej instagram.

 

Brownie z batatów

Scroll to top